Nyírbátor

 

Nyírbátor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye délkeleti részén, a Debrecen–Nyíregyháza–Mátészalka háromszögben fekvő, 12 500 lakosú kisváros, a Nyírség déli részének központja. 

A város biztos gazdasági alapokon álló, hagyományait őrző, kulturális város. Megfelelő feltételeket kínál a betelepülni kívánó és a helyben működő vállalkozások számára, így hosszú távon biztosítani képes a helyi és környékbeli lakosság foglalkoztatását. A fenntarthatóság alapelvét szem előtt tartva a természeti és épített környezet minőségi javításával, valamint a nyújtott szolgáltatások fejlesztésével megfelel a lakosság és az ide látogató vendégek elvárasainak.

A város Gyógyhely cím tulajdonosa, melyet 2016. júliusában nyert el. A minősítés nem csak a városban fellelhető gyógyvíz meglétén alapszik, hanem zajvédelmi és levegőminőségi szempontoknak is megfelel.

A város Integrált Településfejlesztési Stratégia keretében tervezett fejlesztései egyértelműen hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz, a kockázat-megelőzés és -kezelés előmozdításának eléréséhez. Az önkormányzat intézményeinek jelentős részét megújuló energiaforrások hasznosításával üzemelteti és törekszik arra, hogy növelje az energiahatékonyságot és terjessze a megújuló energiaforrások használatát.

A város vezetése elhivatott a környezet védelme mellett. Hagyományossá vált a városban, hogy a helyi civil szervezetek a lakossággal együttműködve az Európai Mobilitási Héthez és az Európai Autómentes Naphoz csatlakozva programokat szerveznek, ezzel is felhívják a figyelmet arra, hogy milyen fontos is a levegő tisztaságának a védelme.

 

Az önkormányzat saját forrásból évről- évre támogatja a városban működő természetbarát civil szervezeteket. A városszerkezetben a közterek zöldfelületeinek bővítését, minőségének emelését és „élettel telítését” tudatosan végzi, hogy még élhetőbbé tegye a várost.