Körösnagyharsány

Körösnagyharsány 2015-ben lépett be a Klímabarát Települések Szövetségébe. A település Békés megye észak-kelet részén, a Sebes-Körös mellett fekszik, a román határ közvetlen közelségében. Először az 1300-as években említették a Váradi Regestrumban, majd Bocskai a kis-hajdúvárosok sorába emelte.

 

Körösnagyharsány életét mindig a folyó közelsége, amely életlehetőséget adott a településen élőknek, és más alföldi kistelepüléshez hasonló a mezőgazdaság határozta meg. Nagyvárad közelsége is meghatározó volt a falu életében, amely Románia uniós csatlakozásával és a hamarosan megnyíló, Körösnagyharsány és Körösszeg közötti határátkelőhelynek köszönhetően újra fontos lehet a környék és a település számára.

A környék gazdag élővizekben, közel 300 vízimadár faj él a környéken, és a közelben található a Körös-Maros Nemzeti Park is. Mindezek komoly lehetőséget kínálnak a turizmus fejlődésére.  A meglévő és eddig még kiaknázatlan termálvízkészlet is számos esélyt tartogat a település számára mind a működési költségek csökkentésére, az önfenntartás erősítésére, mind turisztikai és gazdasági beruházások elindítására.

Egyéb megújuló energiaforrás, szél-, napenergia, földhő hasznosítása is a tervek között szerepel, valamint más alternatív energiaforrások, mint a mezőgazdasági  melléktermékek brikettálása  és fűtőanyagként való hasznosítása a jövő céljai között szerepelnek.

 

A jelenleg megközelítőleg ötszáz fős település számára valódi kitörési pontot jelenthet a megújuló és alternatív energiaforrások hasznosítása, ami nem csupán olcsóbb és gazdaságosabb energiahasznosítást jelent, hanem mindezek mellett környezetbarát is, így kevésbé járul hozzá az emberek által előidézett klímaváltozáshoz, amely napjaink és a közeljövő jelentős problémája.