Hosszúhetény

„Hosszúhetény a Zengő és a Hármas-hegy lábánál elterülő közel 3500 lelkes település. A Klímabarát Települések Szövetségének egyik alapító tagjaként indult el a változás útján.


2012-től több programot is szerveztünk. Részt vettünk a Védegylet által meghirdetett „Vigyázat ehető” filmhéten, több Zengő-Pengő Cserevásárt tartottunk, idén volt a 2. Hosszúhetényi Magbörze. Januárban elindultak a Kertbarát Kör rendezvényei, előadásokkal, gyakorlati bemutatókkal, az élelmiszer-önellátás fontos alapköveiként.


A helyi rendezvények zöldítését is fontos célunknak tekintjük. A civil klímakör a kezdeti lendület és első kezdeményezések után némileg erejét vesztette, az utóbbi két évben azonban újra életre kelt egy aktív civil összefogás. Ennek a munkának új lendületet adott a 2013 októberében megrendezett „Átalakulás! Indulás!” című tréning, melyen a tenni akaró civilek vettek részt. A tréning eredményeként csatlakoztunk a Kisközösségek Átalakulásban kétéves projekthez.


Az önkormányzat az elmúlt években több energiatakarékos beruházást hajtott végre. A Polgármesteri Hivatal épületét napelemmel látták el; megtörtént a homlokzati nyílászárók cseréje is. Az általános iskolára napkollektor került. A település közvilágításának LED-es lámpákra történő korszerűsítése 2013 végén kezdődött. 2014 elején a hivatal együttműködési megállapodást írt alá a „Buy Smart” nemzetközi projektben való közreműködésre, energiahatékony/zöld (köz)beszerzésekre vonatkozóan.


Szép példája volt a hivatali és civil összekapcsolódásnak a 2013 őszén megszervezett közösségi cseresznyefa-ültetés akciónk. Az egykor híres cseresznyefasor újratelepítése önkormányzati háttérmunkával és nagyarányú civil részvétellel zajlott le. Kb. 300 ember volt jelen az akción, ahol a csemetéket a falu lakói saját kezűleg ültették el.


Hosszú távú céljaink közé tartozik a közétkeztetés zöldítése is. Jelenlegi munkánk fókuszában az áll, hogy a civil és az önkormányzati célkitűzések egyre szorosabb összefonódását érjük el."