Albertirsa

"A városi rangot 2003-ban elnyert Albertirsa, Alberti és Irsa községek 1950-ben történt közigazgatási egyesítésekor alakult. A Pest megye déli részén található kisváros ún. „ingázó” település: munkavállaló lakóinak zöme naponta utazik (nagy többségében fővárosi) munkahelyére. Ugyanakkor, a legutóbbi évtizedek pozitív fejleménye, hogy mind több jelentősnek mondható foglalkoztatót találunk Albertirsán. A várost elsősorban kiváló közlekedési kapcsolatai (megközelíthetősége) és jó infrastrukturális fejlettsége teszi vonzóvá. Lakosságának lélekszáma huszonegyedik esztendeje növekszik, s jelenleg meghaladja a 12.600 főt.

Évente lebonyolításra kerülő programjai közül a nyári napfordulóhoz kapcsolódó Szent Iván Éji Tűzgyújtás, valamint a községegyesítéshez (szeptember 6.) kötődő Városnap a legnépszerűbb. Legjelentősebb építészeti értéke az Ybl Miklós által tervezett, 1859-ben romantikus stílusban felépített temetőkápolna. A település legnevesebb szülötte Tessedik Sámuel, a honi mezőgazdaság és pedagógia nagy reformere.

Albertirsa 2007-ben alapító tagként csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez. A következő évben létrejött a Gerje Klímabarát Kör, amely azóta szervezi a témával összefüggő programokat, ismeretterjesztő előadásokat. A legnagyobb sikert Jane Goodall 2009. évi látogatása, és a két alkalommal megrendezett őszi hulladékhasznosító program, valamint az esztendőnként megtartott tavaszi határtakarítás jelentette, jelenti. Továbbá a Klímabarát Kör 2009-től, társszervezőként igen aktív résztvevője az ún. Dolina teljesítménytúrának. Az országos programok részeként évenként május hónapban, 10, 20, 30, 40 és 50 km-es távon megrendezett túra sikere óriási: az utolsó három esztendőben a rajta résztvevők száma 1500 és 1700 fő között alakult.

2014. elején a Kör arról határozott, hogy ezentúl évenként parkká alakít a város közterületén található teresedések közül egyet-egyet azért, hogy hozzájáruljon a „zöld város” koncepció megvalósításához, s egyben Albertirsa szépítéséhez. Az önkormányzat képviselő-testülete 2009-ben fogadta el a város klímastratégiáját. A benne foglaltak végrehajtását kiemelt feladatunknak tartjuk."