Vissza a hírekhez

Műanyagmentes július

A „Plastic Free July”. vagyis „A műanyagmentes július” mozgalom célja visszaszorítani az egyszer használatos műanyagok használatát, ezáltal megvédeni a környezetünket, a saját egészségünket, az állat-és növényvilágot, a természetet, és egy élhetőbb jövőt teremteni.

Az egyszer használatos műanyagok rendkívül káros hatással vannak a környezetre. Sajnos számos esetben elkerülhetetlen a használata, hiszen az okostelefonoktól kezdve az általunk elfogyasztott ételben és italban is megtalálható. Egészségügyi és környezeti kockázatait felismerve egyre több ország próbálja visszaszorítani ezen anyagok alkalmazását.

A műanyagmentes életmód elérésének érdekében célra vezető néhány szokásunkat megváltoztatni. Az alábbiakban szemléltetjük milyen módszerekkel csökkenthető az általunk megtermelt műanyag szemét mennyisége.

Gazdálkodjunk okosan!

Az egyik legelterjedtebb módszer a műanyag csomagolás elkerülése. A PET-palackos termékek nemcsak a környezetre, de az egészségünkre is károsak, így javasolt inkább az esztétikus kialakítású tartós üvegkulacs beszerzése. Ha pedig csapvíz helyett másra esne a választásunk, lehetőség van betétdíjas termékek fogyasztására is.

A boltban vásárolt termékeket saját vászontáskába is gyűjthetjük ahelyett, hogy minden alkalommal új műanyagzacskót használnánk. A hálós anyagból készült bevásárló tasakok pedig kifejezetten a gyümölcsök, zöldségek és pékáruk tárolására készültek. Tojás vásárlásakor a régi tojástartóknak is újból hasznát vehetjük. De akár a felvágottak, a sajt, a tej és a tejföl is kérhető az általunk vitt saját dobozba, üvegbe vagy palackba. A tésztákra is létezik olyan alternatíva, ahol kimérhetjük a mennyiséget, így saját csomagolást biztosítva a szállításhoz.

A vendéglátó egységekben pedig könnyen elkerülhető a szívószálak használata, ha visszautasítjuk őket.

Ajándékozáskor is célravezető környezetbarát újrahasznosított textiltáskát vagy papírcsomagolást választani, hiszen a csomagolópapír, ajándéktáska és ragasztószalag használatának elkerülésével rengeteg hulladék keletkezésétől óvjuk meg bolygónkat.

 

Szépségápolás

A fogkefék körében elterjedt megoldás a bambusz fogkefe, azonban eldobható formájának köszönhetően ugyanúgy szemét válik belőle, ráadásul bambusztörmelékből van összeragasztva, ezáltal nehezen bomlik le. Az ideális megoldás a cserélhető fejű fogkefe, amelynél csak a fejet kell cserélni, így csökkenthető a kidobott műanyag mennyisége.

A folyékony szappanok, tusfürdők helyett pedig érdemes szilárd szappant alkalmazni. Már a sampon is megtalálható szappan formájában. Csomagolásmentes változatban is megvásárolhatóak és nem szennyezzük a környezetet az elhasznált műanyag tartókkal és flakonokkal.

Az egyszer eldobható borotvákat pedig célszerű lecserélni többször használható (cserélhető pengés) változatra. Hosszú távon sokkal költséghatékonyabb és ezáltal jóval kevesebb műanyag borotva kerül az óceánok mélyére.

 

Háztartás

A mosás során keletkezett műanyag mikroszálak kijutását is csökkenthetjük egy kis odafigyeléssel, például a szintetikus ruhák kerülésével, kevesebb és alacsonyabb hőmérsékleten való rövid idejű mosásokkal. A mosószer vásárlásához sem feltétlen szükséges műanyaghulladékot termelni, hiszen már léteznek olyan üzletek, ahol újratölthető folyékony mosószert árulnak.

A további háztartási-és takarítószereknél pedig javasolt a koncentrált vegyszerek használata, hiszen arányosan kevesebb csomagolóanyag szükséges hozzá.

 

2023-07-24