Zugló

A Zuglóban élő emberek is egyre komolyabban szembesülnek a klímaváltozás hatásaival. A szakemberek szerint egyre több lesz a forró nap, egyre szárazabb lesz a klíma, és gyakrabban fordul majd elő, hogy hirtelen zúdul le hatalmas mennyiségű csapadék. A kiváltó okokat csökkenteni kell, de bekövetkező változásokra fel is kell készülni.

Meggyőződésünk, hogy nagyon sokat lehet tenni a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében.

Zuglóban folytatjuk a panelprogramot és a közintézmények energetikai felújítási programját, amelyek keretében szigeteléssel, fűtéskorszerűsítéssel és egyedi mérők kiépítésével csökkenteni fogjuk az energiafogyasztást és így a klímaváltozást előidéző gázok kibocsátását. Évek múlva már sok közintézmény el lesz látva napelemes rendszerekkel.

A közösségi közlekedés fejlesztése kulcskérdés Zuglóban. A tömegközlekedési kapcsolatok kiépítése, a kultúrált parkolási rendszer kialakítása, és ezeken keresztül a forgalomcsillapítás kiemelt helyen szerepel a kerület fejlesztési stratégiájában. Folytatjuk a kerékpárút-hálózat fejlesztését, a kerékpártárolók kihelyezését és biztonságos közlekedés kialakítását.

Ütemezetten zajlik a parkok, kertek fejlesztése, és idén már a második közösségi kertet nyitják meg a zuglói civilek. Évek óta sikerrel megy a Virágos Zugló program, ahol az utcafrontok zöldebbé tétele a cél. A fakataszter megújítása kiemelt célunk, a helyi Környezetvédelmi Alapból fogjuk finanszírozni. Évek óta tervezzük, de most talán el is tudjuk kezdeni a Rákos-patak revitalizációját.

Most indul a komposztálási program, amivel az a célunk, hogy évek múlva már minden szerves hulladék visszakerüljön a körforgásba. A Polgármesteri Hivatalban elindult a szelektív hulladékgyűjtés, amit fokozatosan ki fogunk terjeszteni az összes közintézményre. Komolyan tervezzük a kerületi Reuse Centert, ami egy intelligens lomtalanítási és felújítási rendszer lesz.

A fogyasztásunk környezetbarátabbá tétele is állandóan napirenden van, szemléletformáló rendezvényekkel is segítjük, hogy minél élhetőbb legyen a kerületünk.

Hamarosan „Klímastratégiát” és „Fenntartható Energia Akcióprogramot” is készítünk Zuglónak, amelyek alapján megtervezzük majd a konkrét klímabarát lépéseket. Belépünk a Covenant of Mayors szervezetbe, és vállaljuk az ott kötelező kibocsátáscsökkentési célokat. A szövetség segítségével bekapcsolódunk az európai Okos Városok Hálózatba, ahol a klímabarát beruházásokhoz remélhetőleg sok befektetővel tudunk majd kapcsolatot teremteni.

Ezen az úton indultunk el, és a célunk az, hogy Zugló egyre zöldebb legyen.