Vác

Vác város Pest megyében, a Duna bal partján helyezkedik el a Naszály-hegy lábánál.  A Dunakanyar központjaként ismert település Pest megye ötödik legnagyobb lélekszámmal rendelkező városa, egyúttal egyre vonzóbb idegenforgalmi célpont – egyrészt 9 és fél évszázados történelme, másrészt gazdag kulturális élete miatt, amely évről-évre új programokkal bővül.

A városvezetés nagy hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre, hiszen a fenntartható fejlődés csak úgy valósítható meg, ha a jövő nemzedék környezettudatos szemléletének kialakítását már fiatal korban elkezdjük. Ennek érdekében városunkban évente megrendezésre kerülnek a környezetvédelemmel kapcsolatos programok úgy, mint Liget-takarítás, Naszály-túra, Mikulás-futás, Föld napja rendezvénysorozat, Autómentes nap, iskolák közötti városi hulladékgazdálkodási verseny. A Gyakorló Város program keretén belül egyetemi hallgatók tartanak környezetvédelemmel kapcsolatos interaktív órákat iskolások és óvodások részére.

2005-ben a Váci Önkormányzat, az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészete és a Budapesti Corvinus Egyetem Tájvédelmi Kara közös erővel hozta létre a Naszály-hegy lábánál elterülő Gyadai-tanösvényt. Kialakítása lehetővé teszi iskolás csoportok és kiránduló családok számára egyaránt az élvezetes ismeretszerzést. Az ember és természet együttélését úgy szemlélteti, hogy egy-egy téma (pl. a kaszálórét, az erdei nagyvadak, vagy éppen a kőzetek) bemutatása során együtt szerepelnek a táji, természeti értékek és az ahhoz köthető emberi tevékenységek, a tájhasznosítás. Bepillantást nyerhetünk az erdő életébe, megismerhetjük az erdészek munkáját, megtudhatjuk milyen virágok pompáznak a réten, találkozhatunk vaddisznókkal, őzekkel vagy akár szarvassal is. A látogató számára nyilvánvalóvá válik, hogy a természet mai képe éppúgy nem érthető meg az emberi hatások ismerete nélkül, mint ahogy a mai ember sem létezhet természet nélkül.

A város levegőtisztaságának védelme érdekében az Önkormányzat Képviselő-testülete 2013-ban módosította az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló rendeletet oly módon, hogy a kerti hulladékot elsősorban komposztálni vagy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében a közszolgáltató általi díjtalan elszállítással hasznosítani kell.

Az Önkormányzat Képviselő-testülete a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008 (XII. 30.) Korm. rendeletben foglaltaknál szigorúbb előírásokat tartalmazó rendeletet hozott a város közterületén található fás szárú növények fenntartásával, kivágásával, pótlásával kapcsolatban. Továbbá védetté nyilvánítatta többek között a Duna-parti sétányok fasorait és a váci Vadgesztenye-fasort.

Tekintve, hogy Vác a Duna mentén fekszik, és nem rendelkezik kiépített védelmi vonallal az 1760 méter hosszan húzódó partvonalon, az árvízveszélyes időszakokban komoly nehézségekkel kell szembenéznie a város vezetésének és polgárainak. A probléma megoldása érdekében az Önkormányzat – tájképi nézőpontokat is figyelembe véve – mobilgát kiépítését tervezi a Barabás Miklós utcától a Gombás-patakig terjedő szakaszon. Amennyiben az engedélyezési eljárás sikeresen zárul, a kivitelezés 2015-ben valósulna meg.
A város területén több helyen működik szelektív hulladékgyűjtő sziget, valamint megkezdve a szakaszos bevezetést, 2014. december 1-jétől – egy meghatározott városrészen – elkezdődik a háztartásonkénti szelektív hulladékgyűjtés.