Tápiószentmárton

 

„Az ország középső – Pest megye közép-keleti – részén elterülő tájat Tápiómentének nevezik. A Tápió vidéke sokarcú, változatos táj. Itt találkozik a Gödöllői-dombvidék az Alföld pereméhez tartozó, néhol homokbuckás síksággal. Ennek egyik jellegzetes települése Tápiószentmárton. Ősidők óta lakott hely. Nevét a település védőszentjéről, Szent Márton tours-i püspökről és később előtagként a Tápió patakról kapta. Ennek az Alsó-Tápió melletti településnek földjéből került elő a szkíta aranyszarvas. Itt született Kincsem a csodakanca (54 verseny – 54 győzelem). Talán itt állhatott egykor a hun fejedelem, Attila fapalotája is. A nagyközség természeti értékei is csodálatosak. Növényritkaságai: héricsek, kosborok, fehér zászpa.


Településünk 2008-ban csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez. Felismerve annak jelentőségét, hogy az ökológiai kihívásokra klímabarát válaszokat kell adni. A helyi lakosok együttműködését kértük abban, hogy ők maguk is tevékeny résztvevői legyenek a kitűzött célok elérésében.


Már a csatlakozás előtt is, a helyi iskolában kiemelt figyelmet kapott a környezeti tudatosság és a fenntartható fejlődés koncepciója. Túrákon, vetélkedőkön ismerhették meg a tanulók a település természeti és építészeti értékeit. A helyi szakemberek segítenek azoknak, akik szakdolgozatokat írtak a település értékeinek bemutatásáról.


A felnőttek közül több mint kétszázan vállalták, hogy klímabarát módon fognak tevékenykedni. Ennek eredményeként az elmúlt években 260 kg használt elemet adtunk át feldolgozásra. Múlt évtől, a „kiégett” izzók és fénycsövek begyűjtését és elszállítását is megszerveztük. Tovább folytatjuk a szelektív hulladékgyűjtést, hangsúlyozva ennek fontosságát.


A helyi kábeltelevízióban Zöldike és Klímabarát műsorok keretében tájékoztatjuk a lakosságot az aktuális hírekről, eredményekről (pl.: hőség- és UV-riasztás, energiatakarékos megoldások stb.). Vigyázunk öreg fáinkra, továbbá ettől az évtől a szülők fát ültethetnek újszülött gyermekük tiszteletére.


Továbbra is részt kívánunk venni értékeink felkutatásában, megőrzésében és fejlesztésében. Szándékunk felhívni a figyelmet a főváros vonzáskörzetéhez tartozó Tápiómente természeti, építészeti, történeti és művészeti értékeire.


Tiszta szándékkal hívunk és idevárunk minden kedves érdeklődő vendéget!”