Szügy

„Szügy Nógrád megyében, Budapesttől 85 km-re található. Szép természeti környezetben helyezkedik el a Cserhátalja dombjai és az Ipoly völgyének találkozásánál. Lakosainak száma 1.573 fő.


A település a képviselőtestület 2012. évi döntése alapján kérte felvételét a Klímabarát Települések Szövetségébe, melyre még abban az évben sor is került. A helyi klímakör Antal Z. László tiszteletbeli elnök jelenlétében alakult meg 2013 hóviharos tavaszán.


A község elkötelezett a környezetvédelem ügye iránt, melyet bizonyít az is, hogy lassan 10 éve működik a Környezet- és Természetvédelmi Bizottság. A képviselőtestület a falu költségvetésből immár második éve 1-1,5 millió forintot különített el a Környezetvédelmi Alapba. Ez az összeg tette lehetővé 2013-ban a házi komposztálás népszerűsítését a Szike Egyesület bevonásával. A házi komposztálást segítendő beszereztünk 50 db komposztkeretet, melyet az érdeklődő lakosoknak osztunk ki. Szügyben több éves hagyománya van a közösségi komposztálásnak, melyre a falu szélén, a temető mellett van lehetőség. Az összegyűjtött zöld javakat minden évben összeapríttatjuk.


A megújuló energiahordozók felhasználása az iskola felújításával vette kezdetét, amikor is a használati melegvíz-ellátásának biztosítására napkollektort szereltek az épületre. A következő lépés a Művelődési Ház fűtésének korszerűsítéséhez kötődik, melyet egy faaprítékot használó kazánnal oldottunk meg. A tüzelőt részben helyben állítjuk elő az önkormányzat tulajdonában álló faapríték készítő géppel. A jelenleg zajló bölcsőde felújításánál már kombináltuk a faaprítékos kazánt, a napkollektoros használati melegvíz-ellátással továbbá napelemek felszerelésével.


Természeti értékeink megőrzése érdekében 2014-ben a helyi jelentőségű védett területek kijelölését és védetté nyilvánítást kívánjuk támogatni a Környezetvédelmi Alapból, melyhez nagy segítséget nyújt hazánk és régiónk legnagyobb természet-védelmi egyesülete a Magyar Madártani Egyesület.


Reméljük, a Klímabarát Települések Szövetségének tevékenysége is hozzájárul ahhoz, hogy helyben is készüljünk a klímaváltozás immár elkerülhetetlen és életünket óhatatlanul megváltoztató hatásaira.”