Szekszárd

"Szekszárd Megyei Jogú Város 2009-ben csatlakozott az országos Klímabarát Települések Szövetségéhez. Ezt követően a hatékonyabb munkavégzés érdekében 2010. január 25-én megalakult a Szekszárdi Klímakör és létrejöttek a Klímakörhöz szorosan kapcsolódó ágazati munkacsoportok (energiagazdálkodási, közlekedési, környezeti nevelési, vízgazdálkodási és hulladékgazdálkodási). A Klímakör koordinálását a Zöldtárs Környezet-védelmi Közhasznú Alapítvány látja el Szekszárd MJV Önkormányzatával karöltve.


A Klímakör munkájának támogatására, illetve a helyi klímastratégia megvalósítása érdekében Szekszárd MJV Önkormányzata létrehozta a Klímaalapot. A Klímaalapból olyan helyi programok megvalósítására lehet támogatást igényelni, melyek Szekszárd Klímastratégiájával összhangban vannak. A 2011-es és 2012-es évben összesen 8.000.000.- Ft támogatás állt a pályázók rendelkezésére a Klímaalap által. 2010 eleje óta több mint 50 program valósult meg. Köszönhetően az igen sokszínű programoknak, amik eddig valósultak meg, nem könnyű a választás, hogy mit mutassunk be részletesen.


2002 óta kerül megrendezésre az Európai Mobilitási Hét, mely megmozduláshoz 2010 óta Szekszárd MJV Város is minden évben csatlakozik. A minden év szeptember 16-22. között megtartott esemény szervezői mindig igyekeznek változatossá és sokszínűvé tenni a programot. Tekintettel arra, hogy az Európai Mobilitási Hét egybeesik az Autómentes nappal, így 2010 óta Szekszárdon minden évben a programsorozat egyik fő része a kerékpártúra. Három évig a Szekszárd–Őcsény–Szekszárd (20 km), illetve Szekszárd–Decs–Szekszárd (25 km) volt a megszokott táv, azonban 2013-ban ez megváltozott és Szekszárd–Keselyűs–Szekszárd (25 km) lett. A Mobilitási Hét folyamán, a hétköznapokon a belváros szívében próbálják mozgásra ösztönözni a lakókat, ennek érdekében táncos, mozgásos rendezvényekkel várják minden évben az érdeklődőket. Az utóbbi években a program már kiegészült egy tansövény túrával is, melyre igen szép számban jelentkeznek a mozogni vágyók.”

 

 

Szekszárd programjairól bővebben:www.zoldtars.hu