Pilis

„Pilis város földrajzi elhelyezkedése szerint, Pest megye szívében, Budapesttől 46, a Ferihegyi repülőtértől mindössze 26 kilométerre fekszik a 4. sz. főút mellett. Közel 12 ezer állandó lakosú kisváros, mely a régió egyik leggyorsabban növekvő települése.


Természeti értékekben gazdag a várost körülölelő táj, ezek közül is kiemelkedik a védett Gerje-patak és forrásvidéke, a Dolina, Pilis északi részén található, szelíd lankáival, erdeivel, szépen megművelt szántóival.


2008.02.05-én alakult meg a Pilisi KlímaBarát Kör. Pilis városában is tapasztalható, hogy az ún. falusias önellátó, önfenntartó kiskertes, állattartásos életmód teljesen kiszorulóban van. Az információk átörökítési láncolata megszakadt. A falusiak védekező, alkalmazkodó, túlélési „tudománya” elvesző félben van. Mindezek következményei beláthatatlanok egy krízishelyzetben, természeti-, időjárási katasztrófahelyzet esetén. Több pilisi magánszemély, a vázolt okok és az elérendő cél miatt vezérelve, döntött úgy, hogy klímabarát mozgalmat indítanak el, csatlakozva települési szinten is a Klímabarát Települések Szövetségéhez.


2009-ben alakult meg a KlímaBarát Iskola Sk+Hu kezdeményezés, 8 szlovák és 8 magyar iskola igazgatója írta alá az elvi keretegyezményt Pilis városában. Jane Goodall is részt vett a KlímaBarát Iskola mozgalom éves konferenciáján (2009).


A Pilisi KlímaBarát Kör alapító jelmondata: „Mi, a PILISI KlímaBarát Kör tagjai - tudatában annak, hogy az éghajlatváltozás gyorsulása a Föld-bolygóra, az emberi társadalomra, utódainkra nézve milyen kockázatokat rejthet - vállaljuk, hogy helyi szinten, itt Pilisen, tenni kívánunk az emberi tevékenység természeti környezetre gyakorolt negatív hatásai ellen, valamint csökkenteni kívánjuk annak káros következményeit.”


Rendszeres KlímaBarát tevékenységek a városban: KlímaBarát Kör összejövetelei, Pilisi MagBörze, Tanulókert programok, Négyszögletű Gyerekerdő parknapok, „Föld Órája” akció, tavaszi szemétszedési városi akciónap, növény-cserebere nap, Föld napja, hagyományőrző főzőesték, közös programok a Pilisi MadárBarát Körrel, „Fülemülék éjszakája”, Dolina teljesítménytúrák, rendszeres biciklis túrák a közelben, Európai Mobilitási Hét, „Csillagos Ég Napja”, PilisiBiciklis Körbetekerő, Gyógynövény-nap, KisLépték Érdekvédelmi Szövetség programjai, török, cseh szlovák szervezetekkel, intézményekkel kapcsolatfejlesztés, adventi vasárnapokon a Városi ünnepségeken aktív szerepvállalás, „bejgli-égető” túrák.”