Pázmánd

„Úgy tartják, vannak a Velencei-tó környéki települések, és van Pázmánd, amely Fejér megye közepén, a Velencei-hegység keleti nyúlványai alatt, az M7-es autópálya közelében fekvő település. Az itt élők zárt közössége az elmúlt évszázadokban megőrizte azon értékeket, hagyományokat, összetartó szemléletet, amely biztosította a fennmaradást, és napjainkban egyediséget, különlegességet kölcsönöz számára. A közösség vonzereje mellett csodálatos természeti kincsei, a település programjai méltán csábítják turisták százait, és ragadják magukkal letelepedésre ösztönözve.

Mottóink – „Otthon a természetben”, valamint „Pázmánd, a gyermekek királysága” – környezettudatos szemléletmód nélkül nem lennének helytállóak. A folyamatos kulturális és egyéb programokon, a tanintézményekben mindenkori törekvés a környezettudatosságra való nevelés. A település nagy hangsúlyt fektet az élhető, fenntartható környezet védelmére és kialakítására. Egyre több olyan előadást tartunk, amelynek fókuszában a természet megóvása, a fenntartható fejlődés, a tudatos fogyasztás, a megújuló energiaforrások használata áll. Egyáltalán nem egyszerű folyamat, amelynek Pázmánd is aktív részese kíván lenni, de a legkisebb településeknek is feladata és kötelessége kell legyen ezen látásmód gyakorlati megvalósítása, hiszen ha a mikrokörnyezetben rend van, alulról építkezve talán makro szinten is „tisztább” példát kaphatunk, amely az utódok számára már teljesen természetes mindennapi létet jelenthet.

A Norvég Civil Támogatási Alap segítségével megvalósuló projekt keretében Pázmánd településen – elsőként az országban – egy éven belül létrejön a teljesen átlátható önkormányzat működési modellje. Magyarországon ma nem létezik olyan település, amely tökéletesen megfelelne az információszabadság és egyéb jogszabályok által előírt közzétételi kötelezettségeknek. Több önkormányzat sikertelen megkeresését követően Pázmánd település vezetője, dr. Virányiné dr. Reichenbach Mónika volt az, aki vállalta, hogy bevezeti a teljes átláthatóság modelljét. A demokratikus, jól és korrupciómentesen működő társadalom egyik fontos alappillére lesz tehát mindez. Az emberek, akik folyamatosan részt vehetnek az önkormányzat munkájában, nem csak a képviselők révén és nem csak választásokkor vannak megszólítva, hanem napi szinten tisztában vannak az aktuális ügyekkel az úgynevezett utcabizalmi hálózat segítségével.

A településen minden utcának van utcabizalmija. Ő az, aki összefogja az utcában lakókat. Az utcabizalmik azok, akik az utcában élőket és problémáikat leginkább ismerik. Hozzájuk lehet segítségért fordulni, rajtuk keresztül nagyon sok közösségi dolgot lehet megvalósítani. Az utcabizalmi hálózaton kívül értéktérképpel is rendelkezik a település, amely bemutatja, kik laknak a településen, hiszen egy adott település értékéhez minden egyes lakos hozzájárul.  Az értéktárban foglaltatik, ki mihez ért, mi a foglalkozása, szaktudása, szakértelme. Ezek az értékek nem csak saját értékek, hanem Pázmánd értékei, hiszen mindezek összessége, illetve a fentiekben felsorolt folyamatok és innovatív kezdeményezések segítik a település mindenkori fejlődését, szépülését.

Hatékony szellemi erőforrásokkal, környezettudatos mentalitással a település a jövőben is hasonló értékek szerint kíván működni, ahogy azt tette eddig is. A hamarosan átadásra kerülő tanösvény számos mozogni vágyót fog vonzani, amely újabb okot ad arra, hogy valaki kirándulást tervezzen településünkre; eszméink, jövőbeni terveink, beruházásaink pedig sokakat arra ösztönözhetnek majd, hogy letelepedjenek nálunk. Legyen Ön is vendégünk!”