Hegyvidék

 

„A Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidék méreteit és lakosságát tekintve a budapesti középmezőnyben található. A kerület a főváros területének 5,1%-án helyezkedik el, lakosainak száma majdnem eléri a 60.000 főt.

 

A kerület „Budapest tüdejeként” funkcionál, köszönhetően az összefüggő erdőinek, zöldfelületekben való gazdagságának. Az urbanizáció erősödésével egyidejűleg, a változatos táji, természeti adottságok révén rekreációs és kiránduló célponti szerepet is betölt a Hegyvidék. Emiatt azonban a természeti értékek fokozatosan növekvő terhelésnek vannak kitéve; így a megőrzés, valamint a karbantartás, megújítás, a felszereltség fejlesztése elengedhetetlen.

 

Az utóbbi évek kerületi energetikai fejlesztései közül kiemelkednek a megújuló energiaforrásokra építő intézmény-felújítások: három önkormányzati fenntartású óvodában is napelemes (fotovoltaikus) villamosenergia-ellátást alakítottunk ki, míg a MOM Kulturális Központban a szennyvízhő hasznosításával sikerült megoldani az épület fűtését és hűtését.

 

A zöldfelületek karbantartását, fejlesztését tekintve fontos lépésnek tekinthető a kerületi fakataszteri (zöldvagyon-kataszteri) felmérés elindítása, mely hatékony segítséget nyújt a saját faállomány kezelésében, a fasorok karbantartásában. Hasonlóképpen a zöldfelületek megóvását célzó lépés a kerület egyik legjelentősebb faállományát alkotó vadgesztenyefák kártevő-mentesítésének támogatása.

 

A kerületben keletkező kommunális hulladék mennyiségének csökkentését több akcióval és hosszabb távú programmal céloztuk meg. Ezek közül kifejezetten a helyben történő hasznosítást segíti a jelenleg mintegy hat éve működő komposztálási program. Az újrahasznosítás mértékének növelését a szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztésével, kerületi házhoz járó begyűjtési rendszer kiépítésével igyekeztünk elérni.

 

Kifejezetten a klímavédelem és az alkalmazkodás témakörét érinti, hogy egy telepített UV-sugárzásmérő berendezés adatait feldolgozva az erős és veszélyes mértékű UV-B sugárzási szint elérésekor figyelmeztető sms-t kapnak azok a kerületi lakók, akik korábban regisztráltak az e célra létrehozott honlapon.

 

Az utóbbi időszakban számos olyan kezdeményezés, környezet- és klímavédelmi program látott napvilágot a kerületben, mely a fenntarthatóság felé mutat. Ezeket a programokat a Hegyvidéki Önkormányzat a jövőben is támogatni kívánja."