Dombóvár

Dombóvár város a Dél-Dunántúl közepén, Tolna, Baranya és Somogy megye találkozásánál, Tolna megye délnyugati csücskében helyezkedik el, déli határai mentén folyik a Kapos folyó. Városunk és körzete kiváló természeti adottságokkal is rendelkezik, idáig nyúlik a Külső-Somogyi-dombság déli része, a város egyes területei a Kapos-völgyben fekszenek, a Szőlőhegy a zselici dombok alján helyezkedik el, és a város közelében húzódnak kelet felől a Tolnai-Hegyhát és a Völgység dombsorai.

 

A Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás és a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási program – melynek Dombóvár Város Önkormányzata is tagja – keretein belül kerültek megvalósításra a dombóvári szilárdhulladék-lerakó rekultivációs munkálatai, valamint a szomszédos Kaposszekcsőn 2014-ben megvalósult átrakóállomás és hulladékudvar építési munkálatai.

A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Programnak köszönhetően Dombóváron 4500 darab 240 literes, kék szelektív hulladékgyűjtő edényzet és 250 darab 1100 literes, piros szelektív hulladékgyűjtő edényzet osztása kezdődött meg 2014 szeptemberétől a dombóvári lakosok között. A piros edényekből 126 darabot, míg a kék edényekből 3623 darabot sikerült kiosztani a mai napig. A városban 28 darab szelektív hulladékgyűjtő sziget, és 15 darab üveggyűjtő konténer a település különböző területein. A projektnek köszönhetően a lakosság ingyenesen komposztládákhoz is juthatott.

 

A városunkon átfolyó Kis-Konda patak az elmúlt évtizedek alatt sajnos elveszítette természetközeli állapotát, miközben jelentős mennyiségű hulladék halmozódott fel a területen. Sok gondot jelentett az invazív növények fokozott térhódítása is. A probléma megoldása érdekében az Önkormányzat 57.714.250 Forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. (Az Élőhelyvédelem -helyreállítás, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése pályázat keretén belül a pályázók közül Dombóvár Város Önkormányzata volt az egyetlen Önkormányzat mely támogatást is nyert.) A 2013-ban zárult munkálatok lehetővé tették a Konda-patak völgye természetvédelmi területen található patak menti vizes élőhelyek helyreállítását és ezzel a regionális jelentőségű ökológiai folyosó zavarmentes működésének biztosítását.

 

2014. decemberére elkészült városunk fenntartható mobilitási tervének koncepcióvázlata. A fenntartható városi mobilitási tervek abban nyújtanak segítséget, hogy a városok és a helyi önkormányzatok hatékony és fenntartható megoldásokat kínálhassanak a polgárok és az üzleti szféra közlekedéssel kapcsolatos igényeire.

 

A cél olyan városi közlekedési rendszer létrehozása, amely egyebek mellett fenntartható, mindenki számára hozzáférhető, jó minőségű, energia- és költséghatékony, környezetkímélő, valamint hozzájárul a városi környezet vonzóbbá tételéhez.