Celldömölk

Celldömölk Magyarország nyugati részén, Vas megyében fekszik: Bécstől 150, Pozsonytól 147, Budapesttől 182 kilométer távolságra. A közúti megközelítésen kívül jelentős a város szempontjából, hogy Celldömölk személy- és áruforgalmi vasúti csomópont. A város közigazgatási területe – külterülettel, belterülettel és a Ság hegy Celldömölkhöz tartozó területével együtt – közel 5200 hektár. Lakosainak száma 11,5 ezer.

A város a Kemenesalja táj központja, vonzáskörzetébe 28 település közel 30 ezer lakosa tartozik. A kistérség oktatási és egészségügyi centruma: a közép- és általános iskolákba, óvodákba több mint kétezer gyermek és fiatal jár, az egészségügyi ellátás a kórház és a járóbeteg-ellátást végző rendelőintézet révén biztosított a város és a kistérség lakói számára.

Celldömölk több mint 750 éves múltra tekint vissza. A település ősi, központi magját, a dömölki bencés apátságot először egy 1252-ben kelt oklevélben említik. A 18. században hozták létre Máriazell mintájára Kismáriacellt, az azóta is híres búcsújáróhelyet. A két település, Kiscell és Nemesdömölk 1904-ben Celldömölk néven egyesült, majd 1950-ben Alsóság is a település részévé vált, amit ezek után nagyközséggé nyilvánítottak. Izsákfa csatlakozása után, 1979. január 6-án kapott városi rangot.

A település az ötmillió éves Ság hegy, a 279 méter magas egykori tűzhányó lábánál található. A néhány százezer évig működő tűzhányó maradványa a kettős csonkakúp, amely Kemenesalja egyik ékessége. A Ság hegy a történelmi borvidékek közé tartozik. Már a rómaiak korában is művelték a szőlőt, melyből ma is nemes savakban gazdag bort termelnek a gazdák. A település műemlékei közül kiemelkedik a Szűz Mária-kegytemplom, amelyet 1747-48-ban építettek máriacelli mintára. A barokk stílusú templomban Dorfmeister István festőművész falképeivel láthatók, a kegytemplom mellett található a volt bencés apátság.

2005 szeptembere óta az európai színvonalú Vulkán Gyógy- és Élményfürdő gyógyvízével várja a pihenni és kikapcsolódni vágyókat. A Vulkán fürdő mellett épült fel az ausztriai érdekeltségi körbe tartozó JUFA szállodalánc négycsillagos szállodája és szintén négycsillagos kempingje. A Ság hegy lábánál található az vulkanizmus történetét, sajátosságait bemutató, 2013-ban létesített turisztikai attrakció, a Kemenes Vulkánpark látogatóközpont.

A jelenbeli és a jövőre vonatkozó turisztikai fejlesztési elképzeléseket a Mária-kegyhelyhez kötődő zarándokturizmusra, a Ság hegyhez kapcsolható ökoturisztikai fejlesztésekre, a borturizmusra, valamint a kiváló gyógyvízzel rendelkező Vulkán fürdőre építi a város.

Az elmúlt években az önkormányzatnak sikerült európai uniós támogatással több környezetvédelmi, energetikai korszerűsítési projektet, beruházást is végrehajtani. Támogatással valósulhatott meg a Városi Óvoda Vörösmarty utcai tagóvoda épületének energetikai korszerűsítése, az ivóvízminőség javítás előkészítése, a szennyvízelvezetés- és tisztítás megoldása az Izsákfai városrészen előkészítése, napelemes rendszer telepítése a Celldömölki Általános Iskola alsósági épületére. Jelenleg folyamatban van az izsákfai szennyvízelvezetés és tisztítás megoldása elnevezésű KEHOP-projekt benyújtása.