Budavár

Elektromos autók

Környezetbarát technológiákat alkalmazunk és olyan innovatív fejlesztéseket eszközöltünk, mint az elektromos töltők létesítése, elektromos hivatali autó beszerzése. Elsőként a Budavári Önkormányzat tette ingyenessé a területén a parkolást a zöld rendszámmal rendelkező környezetbarát autók számára. Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester kezdeményezésére januártól már egész Budapest területén ingyenesen parkolhatnak a zöld rendszámmal rendelkező gépkocsik.

A Várnegyedben két helyszínen – a Lovas úton és a Várkert Bazár mélygarázsában – telepített az elektromos járművek töltéséhez szükséges berendezéseket a Budavári Önkormányzat. A berendezéseket töltő kártyával lehet használni, a kártyákat a Kapisztrán téri ügyfélszolgálati irodán igényelhetik az ügyfelek. Az átadott villámtöltő jelenleg a világ egyik legkorszerűbb készüléke, több szabvánnyal is kompatibilis, és egyidejűleg két gépjárművet tud 15-30 perc alatt menetkészre feltölteni. 

Környezetkímélő buszok

A Budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó program keretében, európai uniós támogatásból megvásárolt, EURO6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotoros alacsonypadlós, légkondicionálóval felszerelt midibuszokat szeptember 15-én a Budai Várban, a Szentháromság téren mutatta be a sajtó képviselőinek dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, dr. Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere és dr. Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

Tervek a jövőre

A hosszabb távú célok között szerepel, hogy a jövőben elektromos meghajtású midibuszok róják majd a Várnegyed útjait. A hamarosan forgalomba álló új midibuszok Budapest más hegyvidéki területeinek – a Rózsadombnak, a Gellérthegynek vagy éppen a Testvérhegynek – a közlekedését is korszerűbbé tehetik.