Bátaszék

„Bátaszék város Tolna megye déli részén helyezkedik el, lakosainak száma 6300 fő, idén ünnepli várossá avatásának 20. évfordulóját. Az Önkormányzat tudatosan keresi a környezetbarát beruházások lehetőségét, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy településünkön immár 2008 óta szelektíven működik a hulladékgyűjtés, a város területén elszórva 6 helyszínen lehetséges (szelektív hulladékgyűjtő szigetek), ahol helyszínenként 4 db edényzet áll a lakosság szolgálatára, melyet a hulladékszállításért felelős vállalkozás hetente űrit. Pályázati forrás bevonásával 2014. évben sikeresen megvalósítottuk településünkön a közvilágítás korszerűsítését, mely beruházás során a településen található 791 db közvilágítási lámpatest nátriumos fényforrásról korszerű LED-es lámpatestre cseréltük. A környezetbarát beruházások ezzel még nem értek véget, hiszen idén sikeresen magvalósítottuk, szintén pályázati forrásból, napelemes rendszerek telepítését önkormányzati tulajdonú intézményeknél, úgymint a Városháza, a Petőfi Sándor Művelődési Ház, az Idősek Napközi Otthona és a 10 csoportos Városi Óvoda és Bölcsőde komplexumban. Ezzel a napelemes rendszereink mintegy 56 kW villamos energiát termelnek napsütéses időjárási körülmények között.

Évek óta részt veszünk a Duna-Dráva Nemzeti Park „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát” megnevezésű programjában, mely során évről-évre 70-80 db facsemete kerül elültetésre a város közterületein, parkjaiban. Ezen kívül a városnak parkosítási programja is van, és minden évben egy szervezett akció keretében városi nagytakarítást tartunk a helyi egyesületek és civilek bevonásával.

Az Önkormányzat következő 5 évre szóló beruházási tervei között szerepel a Cikádor Általános Iskola és a II. Géza Gimnázium épületei vonatkozásában napelemes rendszerek telepítése, mintegy 87 kW/órás teljesítménnyel. Társulási formában a Bonyhádi úti ipari területünkön létre kívánunk hozni egy 499 kW-os naperőművet, valamint a város déli részén található ipari területen egy Thermokatalitikus erőművet, mellyel szintén villamos energiát kívánunk előállítani műanyag hulladék újrahasznosításával.”

Bátaszék, 2015. szeptember 15.

Bátaszék Város Önkormányzata