Alsómocsolád

"Alsómocsolád 356 lelket számláló zsáktelepülés Baranya megye északi szegletében. 2009. évben elnyerte az Ifjúságbarát Önkormányzat, az Idősbarát Önkormányzat címet és a Magyarországi Falumegújítási Díj első helyezését. Jutalmul részt vehetett az Európai falvak versenyében, ahol a II. kategóriában, a komplex fejlesztési tevékenységéért első helyezést ért el.

Az önkormányzat a településen élőkkel együtt nagy gondot fordít a környezetvédelemre. 2010 óta elfogadott Helyi Localagenda 21 programmal rendelkezik. A Hét Patak Gyöngye Natúrpark központja. Az önkormányzat a településben rejlő termelési és szolgáltatási lehetőségek felélesztése és továbbfejlesztése érdekében 2013-ban meghirdette a „Magunk Kenyerén” három éves helyi gazdaságfejlesztési programot, melyhez tízmillió forint támogatást rendelt.

A helyi kereskedelem és szolgáltatás igénybevételek megkönnyítésére az önkormányzat a hivatalos fizetőeszközt (forint) helyettesítő, helyi fizetőeszközt vezetett be „rigac” elnevezéssel. A helyi fizetőeszköz használata jelentősen megkönnyíti a helyben megtermelt áruk cseréjét. Ez által a bevétel helyben képződik rigacban, melyért helyben megtermelt áru, vagy helyi szolgáltatás vehető igénybe, illetve szolgáltatás végzése ajánlható fel a közösségnek, vagy az önkormányzatnak.

A programban részt vevők az önkormányzattól kapott támogatást rigacban is visszafizethetik, és helyi adó is fizethető rigacban. A forint 1:1 arányban rigacra váltható. A rigac forintra váltása 20 % kezelési díj levonásával történik. Az önkormányzat úgy ítéli meg, hogy a jól működő helyi gazdaság generálója és biztosítéka lehet a dinamikus növekedésnek, kiegészítő jövedelmet teremtve a programban részt vevő családoknak, biztosítva ezzel az életszínvonal emelkedését. Mindez hosszútávon a helyi szintű környezettudatos viselkedést és gondolkodást segíti elő a már most érezhető kereskedelmi, szállítási költség csökkenésen túl.

A község a következő évtizedekben is őrizni kívánja jelenlegi értékeit. Természeti és szellemi erőforrásival takarékosan, de hatékonyan gazdálkodik. Fejlesztései során a környezettudatosság jelentős hangsúlyt kap az alternatív energiák alkalmazásán és a község mikroklímájának védelmén keresztül."