Rólunk írták

Klímastratégia kidolgozására és széles körű szemléletformálási program megvalósítására nyílik lehetősége a megyei önkormányzatnak.
Gyenesdiás - Gyenesdiás az egyik annak az öt településnek, amely uniós forrásból valósíthat meg egy klímastratégiai mintaprogramot. A projekt célja, hogy egy komplex szemléletformáláson keresztül megtalálja az alkalmazkodási lehetőségeket a klímaváltozás kihívásaira. A program a Klímabarát Települések Szövetségének felügyelete alatt valósul meg.
Öt település – köztük egyedüli balatoniként – Gyenesdiás is részt vesz egy mintaértékű klímastratégia elkészítésében. Ehhez kapcsolódóan fórumot, majd sajtótájékoztatót tartottak a gyenesdiási községházán kedden, ahol egyebek mellett elhangzott: a projekt átfogóan segítheti az éghajlatváltozásra való felkészülést.
A „Klímastratégiák kialakítása és környezeti szemléletformálás Jász-Nagykun-Szolnok megyében” című – KEHOP-1.2.0-15-2016-00005 azonosítószámú – nyertes projekt keretében megyei klímastratégiai dokumentumok kidolgozására és széleskörű szemléletformálási program megvalósítására nyílik lehetősége a kedvezményezett Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzatnak. A mai nappal a Megyeházán megalakult a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Éghajlatváltozási Platform.
A klímaváltozás hatásait mindenki megérzi, de bárki tehet is érte. Erre is felhívták a figyelmet a település készülő klímastratégiáját bemutató sajtótájékoztatón.
Szolnok város közgyűlése több előreterjesztésről is döntött legutóbbi gyűlésén, többek között a Széchenyi körúti iskola energetikai fejlesztéséről szóló pályázat beadásáról, turisztikai fejlesztésekről, valamint mobil töltőállomások telepítéséről.
A „Hajdú-Bihar Megyei Klímastratégia kidolgozása és Éghajlatváltozási Platform létrehozása” című projekt (KEHOP-1.2.0-15-2016-00013) keretében rendezték meg az 1. Megyei Klímakonferenciát a Megyeházán.
Pajna Zoltán: a jövőnk közös
Debrecen - Az első ilyen jellegű Hajdú-Bihar megyei rendezvény szorosan kapcsolódik a megyei klímastratégia kidolgozásához.
A klímaváltozás veszélyeit komolyan kell venni, ezért a 2009-ben alakult Klímabarát Települések Szövetsége a regionális rendezvényein párbeszédet sürget a régió kutatói, környezetvédelmi szervezetei, hatóságai, vállalkozói, valamint döntéshozói között. Ilyen párbeszédet hívott életre az a szakmai nap is, melyet az egyetemen tartottak Átmenet a fenntarthatóság felé: a klímaváltozás kihívásai és az éghajlatvédelem lehetőségei az Északi-középhegység térségében címmel.
A klímaváltozás kihívásairól és az éghajlatvédelem lehetőségeiről tanácskoztak az Eszterházy Károly Egyetemen tartott konferencián. A Klímabarát Települések Szövetsége országos előadássorozatának harmadik állomásán elhangzott, az éghajlatvédelem sikeressége érdekében fontos, hogy a klímastratégia gyakorlati szempontokon alapuljon és ne egy fiókba íródjon.

Oldalak