Elindult az Európai Hulladékcsökkentési Hét

Idén ötödik alkalommal vesz részt Magyarország az Európai Hulladékcsökkentési Héten, a november 19-27. között között zajló rendezvény a csomagolási hulladékok mennyiségének csökkentését helyezi a középpontba.

A csomagolási hulladék növekvő mennyisége Magyarországon is probléma, bár az Európai Unió területén az egy emberre jutó évi 158 kilogramm elmarad a magyarországi 103 kilogrammos átlagtól. E hulladékfajta nagy része a vásárlások során kerül a háztartásokba.     

Az Európai Hulladékcsökkentési Héten a programokra jelentkezett önkéntesek saját ötleteik megvalósításával a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságát hangsúlyozzák.     

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet az Európai Bizottság LIFE+ programja keretében szervezik 2009 óta. A program kiemelt célja a jó gyakorlatok felkutatása, bemutatása, népszerűsítése, a közösségek társadalmi felelősségvállalásának mozgósítása.     

A szervezők a program végéig, november 27-ig várják az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódó www.vallalom.eu felületen a már meglévő hulladékcsökkentést célzó vállalásokhoz csatlakozókat.     

A hulladékcsökkentési héthez csatlakozhat államigazgatási szerv, egyesület, civil szervezet, gazdálkodó, ipari szervezet, oktatási intézmény, magánszemély, valamint egyéb szervezet, például egyház, kórház vagy kulturális központ is.

Tippek a hulladékmennyiség csökkentéséhez

1.    Írj bevásárló listát mielőtt vásárolni mész, így kisebb az esélye, hogy felesleges dolgokat is veszel!

2.    Bevásárláskor használj textil táskát a műanyag szatyor helyett, amit vásárlás után egyből kidobnál.

3.    Vidd el szerelőhöz elromlott berendezéseidet, mielőtt kidobnád!

4.    Cseréld el nem használt könyveidet, vagy ruháidat barátaiddal!

5.    Mielőtt kidobnád a felesleges dolgaidat, gondolj bele abba, hogy ez másoknak mekkora érték és segítség lehet. Jótékonykodj!

6.    Ne nyomtass feleslegesen! Csak olyan dokumentumokat nyomtassunk ki, amelyekre valóban szükségünk van papíralapon, és feltétlenül legyen alapbeállítás a kétoldalas nyomtatás.

7.    Kommunikáljunk elektronikus úton, azaz e-mailben, lassan mindenütt ez lesz a természetes, alkalmazkodjunk eme elváráshoz!

8.    Tudatosan válasszuk ki irodai eszközeinket. Részesítsük előnyben az újratölthető, újrahasználható, újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokat, termékeket, amelyeken megtalálható például a Magyarországon használt Környezetbarát Termék jelzés vagy az Európai ökocímke.

Forrás: OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság, MTI