Skip to main content
Tel.: +36 1 249 5469 E-mail: szovetseg [at] klimabarat.hu

Ökológiai kihívások, klímabarát válaszok

Bevezetés

A Klímabarát Települések Szövetségéhez tartozó településeken az elmúlt években számos olyan programot dolgoztak ki a klímakörök munkájában résztvevő helyi lakosok felkért szakemberek közreműködésével és az önkormányzatok támogatásával, amelyek a természet változásaihoz való helyi szintű alkalmazkodást segítik elő.

A klímabarát települések támogatása és a közöttük lévő kapcsolat kialakítása és erősítése mellett a Szövetség céljai közé tartozik az is, hogy a Föld egészét érintő ökológiai kockázatokra helyi szinten adható klímabarát válaszokat minél több településen megismerjék. Ezért határoztuk el, hogy a már kész klímabarát válaszokat rövidített formában nyomtatásban és a honlapunkon is megjelenttetjük. A most megjelenő kötet ennek az új sorozatnak első két részét tartalmazza. Az első részben bemutatásra kerül a Tatabányán elkészült Hőség- és UV-riadó terv, amely egy Európai Uniós klímapályázaton az alkalmazkodás kategóriájában első díjat nyert. A második rész a helyi szintű vizes stratégiák szükségességéről szól, kapcsolódva a Pomázon kidolgozott „vizes” stratégiához, amely az első olyan stratégia Magyarországon, amelyik következetesen áttekinti, hogy egy település vízgazdálkodásában milyen változásokra kell felkészülni a klímaváltozás várható következményei miatt.

Mindkét program jó példa a természet változásaihoz való helyi szintű alkalmazkodásra. A kötet kiadásával a Szövetség kifejezetten a jó gyakorlatok átvételét próbálja elősegíteni. A sorozat elindításának célja is az, hogy ezek, és más hasonló programok, minden önkormányzatot és helyi közösséget segítsenek abban, hogy minél alaposabban felkészüljenek a természet várható változásaira.

Bízunk benne, hogy ez a sorozat is hozzáárul ahhoz, hogy minél több település és helyi közösség az eddigieknél alaposabban megismeri azt, hogy a természet változásai hogyan befolyásolják vagy befolyásolhatják az ott élő emberek mindennapi életét és ahhoz is, hogy ennek ismeretében egyre több településen kezdődik el egy közös gondolkodás a megfelelő válaszok megtalálása érdekében.

Budapest, 2012. március 7.

  • Megjelenés dátuma: