Tilos így a napelem telepítése

Az Energiahivatal szerint két és félszeresére nőhet a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia Magyarországon, azaz nagyobb lehet a termelés, mint amire a Paksi Atomerőmű képes. Több mint kétezer beadvány érkezett a hivatalhoz tavaly év végéig, hogy újabb vállalkozások, magánszemélyek csatlakoznának a KÁT rendszerhez, vagyis kötelező átvételi jogosultságot igényelnének. Bocsó Imre a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség alelnöke az InfoRádióban azonban felhívta a figyelmet, hogy az újonnan telepített mini-naperőművek többsége szakszerűtlenül van felépítve és a hatékonysága jóval elmarad az elvárhatótól.

Matematikailag növekedhet a teljesítmény, de Magyarországon a telepítések jelentős részét szakszerűtlenül végezték, ezért az elvártnál sokszor messze alulmarad a teljesítés – hangsúlyozta a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke. Bocsó Imre hozzátette,

ha ez így folytatódik, a valóság az elvárt teljesítmény másfélszeresét sem fogja elérni. 

„Nagyreményű üzleti lehetőség, hogy szerzünk földet és telepítünk rá 500 kilowattot, és ha minden jól megy évente 16-20 millió forint bevételt tudunk elérni. Ez semmilyen más tevékenységgel sem érhető el, ehhez ráadásul terméketlen terület is jó. Azonban a telepítésnél körülbelül félszáz feltételnek kell megfelelni, hogy az elvárt 90-95 százalékos teljesítményt elérje.”

A naperőművek legfontosabb részére a gyártók 25 éves garanciát adnak, de a teljesítménynek utána sem szabad 85 százalék alá esnie – mondta Bocsó Imre. Most a vadonatújak sem érik el még az 50 százalékot sem – tette hozzá a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke.

Forrás: inforadio.hu 2017.06.30. Fehér Anna írása

http://inforadio.hu/belfold/2017/06/30/szaktudas_nelkul_nem_lesz_eredmenyes_a_napelem_telepitese/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link