Szövetségünk segítségével „zöldül” a CineFest

Szelektív hulladékgyűjtő szigeteket és Zöld Információs Pontokat fognak üzemeltetni az idei, 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a Klímabarát Települések Szövetségének szakmai segítségével.

Azokon a fesztiválokon, ahol kis területen sok ember koncentrálódik, rengeteg hulladék keletkezik. Egy nagyobb, többnapos rendezvény esetében akár több ezer köbméter szemetet is termelhetnek a fesztiválozók. Ezzel számolva egy résztvevő naponta kb. 10 liter hulladékot termel, ami a hétköznapi szeméttermelésünk háromszorosa. Az újrahasznosítás alapfeltétele a szelektív hulladékgyűjtés, ezért a Jameson CineFesten a jövőben Zöld Információs Pontokat és szelektív hulladékgyűjtő szigeteket kívánnak üzemeltetni a szervezők. Teszik mindezt a Klímabarát Települések Szövetségének szakmai és az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság anyagi segítségével.
 
A szervezők több nagyrendezvényt is szerveznek évente (Jameson CineFest, Becherovka Miskolci Kocsonya Farsang, Miskolci Advent), melyeken a jövőben mindenütt megjelennek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek és a zöld információs pontok. A szervezők úgy gondolják, hogy ezeken a jelentős közönségérdeklődéssel járó fesztiválokon van a legideálisabb helyszíne a társadalmi tudatformálásnak, azaz az itt létrehozandó információs pontok jó hatásfokkal tudnak működni.

A szeptember 11. és 20. között zajló Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál az elmúlt 12 év alatt a magyar filmszakma legjelentősebb eseményévé vált. A kiemelt hazai és nemzetközi szakmai érdeklődéssel kísért fesztivál elsősorban a fiatal alkotók részére nyújt megmérettetési lehetőséget. A fesztiválhoz kapcsolódóan számos szakmai program kerül megrendezésre: workshopok, mesterkurzusok, filmtörténeti programok, az esti órákban szabadtéri koncertek. A tíz napos fesztivál programjai ingyenesek és rendkívül népszerűek, idén több mint 25 ezer érdeklődő részvételére számítanak.