Szövetségünk karácsonyi adománya a szügyi Madárbarát óvodának

A Klímabarát Települések Szövetsége a környezetkímélő elektronikus karácsonyi üdvözlőlapokat részesíti előnyben. A hagyományos papír alapú karácsonyi üdvözlőlapok kiküldési költségének összegéből idén a szügyi Német Nemzetiségi Napköziotthonos Óvoda Madárbarát kértjének kialakítását támogattuk egy komplex ajándékcsomaggal.

A Madárbarát kert program célja, hogy a résztvevők a regisztrációt követően folyamatosan, egész évben végezzenek valamilyen madárvédelmi tevékenységet.

Mivel a városi madarak hozzászoktak az ember jelenlétéhez, az odúhoz a fiókáit etetni érkező, vagy a madáritatóban fürdő madarak megfigyelése életre szóló élményt jelent a gyerekeknek. A madarak kínálta pedagógiai lehetőségeket télen sem kell nélkülöznie a madárbarát óvodának. A nyüzsgő madáretetők, különösen a csoportszoba ablakába helyezett ablaketető életének megfigyelése a zord időszakban is remek elfoglaltságot jelent.

Adománycsomagunkat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME) által javasolt madárvédelmi eszközök és módszerek alapján állítottuk össze.

Az Óvoda részére vásároltunk egy Madárbarát kert szuper csomagot. A csomag tartalmaz jelentőlapot, a Madárbarátok könyvét, "B" típusú madárodút, a Madárbarát kert kalendáriumot, tűzzománc kitűzőt, madárhang CD-t, fa tolltartót és szórólapokat.

A téli madáretetéshez ajándékoztunk egy kis dúcetető és kettő darab ablaktetőt. A rögzített etetők közé tartoznak a különböző dúcetetők és az ablaketető. A magtartóval felszerelt dúcetető előnye, hogy egyszerre akár 25 kg napraforgó is elfér benne.

A mesterséges odúk közül a „B” típusú a legszélesebb körben használt, ebbe költöznek azok a legalkalmazkodóképesebb, településeken is gyakori fajok – a széncinege, a házi és a mezei veréb –, melyek kedvelik a hagyományostól eltérő és az alacsonyan elhelyezkedő fészkelő helyeket is.  Míg a kerek röpnyílású énekesmadárodúkat többnyire fákon használjuk, az eredetileg sziklahasadékokban, partfalak üregeiben fészkelő rozsdafarkúak és barázdabillegetők költését segítő "C" odúk esetében a helyzet éppen fordított: ezeket elsősorban magasan az épületfalakra szokás kirakni, a fára telepítés ritkább. A C-típusú madárodúból egy darabot, míg a B-típusúból kettő darabot is vásároltunk az Óvoda részére.

Kettő darab faleveles etetőt is adományoztunk, továbbá öt darab ablakmatricát és szintén öt Madárbarát kert eszköz táblát, mely a 18 madár- és más fajvédelmi eszköz, valamint az ezekhez kapcsolódó A/4-es információs tábla alkotja, melyeket szabadon választott sorrendben lehet kihelyezni.

Az ajándékcsomagot karácsony előtt juttatjuk el az Óvoda részére, ahol reményeink szerint nagy örömmel és lelkesedéssel fogadják a gyermekek és az óvónők.