Skip to main content
Tel.: +36 1 249 5469 E-mail: szovetseg [at] klimabarat.hu

Tatabányai fiatalok előtt mutatkozott be a Szövetség

Április közepe és május vége között került sor a Tatabánya városa által szervezett Nyitott Kapuk programsorozat lebonyolítására. Az idén már 19. alkalommal megrendezett eseményen a Klímabarát Települések Szövetsége is képviseltette magát. A tatabányai rendezvénysorozat célja, hogy az önkormányzat, a szolgáltatók, a civil szervezetek és az oktatási-nevelési intézmények között szorosabb együttműködés jöhessen létre, és közösen nyissanak a város felé, megismertetve tevékenységüket a fiatal korosztállyal és az érdeklődőkkel. A szolgáltatók mellett minden évben jelentős számban csatlakoznak természet- és környezetvédelmi civil szervezetek is az eseménysorozathoz, így a fiatalok szakemberektől tanulhatnak a környezetvédelem fontosságáról, és olyan hétköznapi, praktikus tapasztalatokkal gazdagodhatnak, amelyek környezettudatos szemlélethez és életvitelhez vezethetnek.

A programsorozat három részből épült fel: először a helyi szolgáltatók és a civil szervezetek kétnapos bemutató kiállítására került sor, amit a szolgáltatók látogatási programja követett, majd végül az iskolások és óvodások záróversenye következett.

A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitójára 2017. április 11-12-én, a Vértes Agorájában tartott kiállítás keretében került sor. A gyerekeket és a kiállítókat Schmidt Csaba, a város polgármestere köszöntötte, aki beszédében külön kiemelte, mekkora öröm a számára, hogy hogy idén új kiállítók is csatlakoztak a programhoz, így például a Klímabarát Települések Szövetsége vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Park is. Utóbbiak a többi civil szervezettel karöltve arra hívják fel a figyelmet, hogy vigyáznunk kell a környezetünkre. Földünket úgy kell átadnunk az utánunk következő generációknak, ahogyan azt mi is kaptuk a szüleinktől, nagyszüleinktől.

A kétnapos kiállításon a Klímabarát Települések Szövetsége standdal várta a látogatókat, ahol megismerhették tevékenységünket, kiadványainkat, valamint egy klímaváltozással kapcsolatos kérdőívet is kitölthettek. Az eseményen a Tatabányai Klímakör is részt vett, több környezetvédelmi szervezet és a helyi szolgáltatók mellett.

Az áprilisi eseményen kihirdetésre került az „Együtt értetek” alkotói pályázat felhívása is. Ebben a megismert szolgáltatókról, szervezetekről és tevékenységükről adhattak be egyéni képzőművészeti alkotásokat a fiatalok, amiket később a résztvevő szervezetek értékeltek és díjaztak.

A Nyitott Kapuk rendezvény második részét adó látogatási program során óvodai és iskolás csoportok keresték fel a szolgáltatókat. A 30-60 perces csoportos látogatások keretében a fiatalok megismerhették a szervezetek tevékenységét és a környezeti nevelés szempontjából fontos sajátosságaikat.

A diákok a programok során megszerzett ismereteikről a május 26-án, a Tatabányai Múzeum – Bányászati és Ipari Skanzenben tartott játékos versenyen adhattak számot, amellyel a programsorozat lezárult. A versenyen, amely a szolgáltatók és civilek által összeállított kérdéseken és feladatokon alapult, 4 fős csapatokban 8 óvodás és 7 iskolás csoport vett részt. Kihirdették az alkotói pályázat nyerteseit is. A helyszínen pedig a legjobb pályaműveket kiállították. A programsorozat 3 eseményén közel 3000 gyermek vett részt.

A záróeseményről készült összeállítás megtekinthető itt.

Kövessen minket a naponta frissülő Facebook-oldalunkon is!