Skip to main content
Tel.: +36 1 249 5469 E-mail: szovetseg [at] klimabarat.hu

Tápiószentmárton adott otthont az első sikeres hazai éghajlat-politikai projekt klímaadaptációs tréningjének

„Tápiószentmárton klímabarát település. Az önkormányzat folyamatosan azon munkálkodik, hogy a lakosokat felkészülten érjék az éghajlatváltozás hatásai, és minden adott legyen a szükséges alkalmazkodáshoz. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás ugyanis elkerülhetetlen.”

 

– mondta Györe László, Tápiószentmárton polgármestere köszöntő beszédében. A választás nem véletlenül esett a nagyközségre, hiszen Tápiószentmárton immáron 10 éve tagja a Klímabarát Települések Szövetségének, 2017-ben pedig Tápióbicskével közösen elkészítette Magyarország első település-együttesi klímastratégiáját, amely garantálja, hogy a település jövőbeli fejlesztéseiben is szempont lesz a klímatudatosság és a fenntarthatóság. A 2018. február 26-ai és 27-ei klímaadaptációs tréningre a nagyközség a Klímabarát Települések Szövetsége tagjaként kapott meghívást, a Szövetség ugyanis társult kedvezményezett az első, sikeres hazai éghajlat-politikai, LIFE16 CCA/HU/000115 azonosítószámú, “Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” (röviden LIFE-MICACC) projektben.

A LIFE-MICACC projekt a Belügyminisztérium mint koordináló kedvezményezett vezetésével széleLIFEs partnerség[1] keretében valósul meg, célja a legsérülékenyebb magyarországi önkormányzatok éghajlatváltozással szembeni ellenálló-képességének a javítása természetes vízmegtartó megoldások segítségével.  A projekt keretében szervezett két napos klímaadaptációs tréning interaktív foglalkozásain és előadásain a projekt társult kedvezményezett önkormányzatai, Bátya, Rákócziújfalu, Ruzsa, Tiszatarján és Püspökszilágy polgármesterei és klímaadaptációs referensei vettek részt. Mind az 5 településen természetes vízmegtartó megoldások prototípusai készülnek el a LIFE-MICACC projekt keretében. A fejlesztések előkészítéséhez és tervezéséhez nélkülözhetetlen az éghajlatváltozás lokális hatásainak feltérképezése, a település jelenlegi állapotának felmérése és a települési sérülékenységi vizsgálat elkészítése. A kétnapos tréning ezen sérülékenységi vizsgálat elvégzéséhez nyújtott támogatást. Az első nap Vaszkó Csaba éghajlat-változási szakértő az alábbi témákat ismertette: a sérülékenység, a kitettség, az érzékenység és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodó képesség alapvető fogalmai, valamint a sérülékenységi vizsgálat felépítése.

A tréning keretében Bátya, Püspökszilágy, Rákócziújfalu, Ruzsa és Tiszatarján képviselői szezonális naptárt állítottak össze. A második napon az egyes kapcsolódó szakterületek neves képviselői is közreműködtek előadóként. Bíróné dr. Kircsi Andrea az éghajlatváltozás időjárásra gyakorolt hatásairól, Balla Iván a természetes vízmegőrző megoldásokról, Sirkó Zoltán az éghajlatváltozás mezőgazdaságot érintő folyamatairól, Dr. Buzás Kálmán a települési csapadékvíz-gazdálkodásról, Dr. Szabó Julianna az alkalmazkodást segítő településrendezési szempontokról és Dr. Páldy Anna az éghajlatváltozás egészségügyi kockázatairól tartott előadást. Az eseményen részt vettek a Belügyminisztérium és a WWF Magyarország Alapítvány projektmegvalósításban érintett munkatársai is. A projekt keretében a Belügyminisztérium koordinálja a kapcsolódó tréninganyag összeállítását a bevont szakértők és szakmai lektor közreműködésével.

A következő kétnapos tréningalkalom során a - projekt társult kedvezményezett önkormányzatai által - kidolgozott települési sérülékenységi vizsgálatok bemutatására, véleményezésére kerül sor, ezt követően történik majd a vizsgálati anyagok véglegesítése.

[1] A LIFE-MICACC projekt partnerei: Koordináló kedvezményezett: Belügyminisztérium. Társult kedvezményezettek: Klímabarát Települések Szövetsége, Bátya Község Önkormányzata, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Püspökszilágy Község Önkormányzata, Pannon Pro Innovation Services Ltd., Ruzsa Község Önkormányzata, Rákócziújfalu Község Önkormányzata, Tiszatarján Község Önkormányzata, WWF Magyarország Alapítvány.

LIFE logóKBTSZ logó