Skip to main content
Tel.: +36 1 249 5469 E-mail: szovetseg [at] klimabarat.hu

Sikeres nemzetközi kutatásban veszünk részt a Horizon2020 program támogatásával

Az utóbbi évtizedben 200 milliárd dollárra nőtt - az 1980-as évekhez képest megnégyszereződőtt - a szélsőséges időjárási jelenségek miatt bekövetkezett károk évi átlagos értéke a Munich Re biztosítótársaság szerint. A legfrissebb kutatási eredmények alapján Közép-Európa, így Magyarország klímaváltozással összefüggő jelentős természeti káreseményeknek való kitettsége is növekszik. Ennek következtében egyre gyakoribb és nagyobb károkat előidéző árvizekre, felhőszakadásokra, aszályokra és szélsőségesebb időjárásra kell felkészülnünk. Az elkerülhetetlen változásokhoz alkalmazkodni kell, ebben segít egy innovatív termék, amely a közelmúltban jelent meg a katasztrófamodellezési piacon.

Világszerte egyre több város, vállalat és kormány számára jelent valós fenyegetést a klímaváltozás és annak kedvezőtlen velejárói, többek között a szélsőséges időjárási jelenségek (árvizek, viharok, tűz) gyakoriságának növekedése. Ez a kockázati tényező első helyre lépett a bolygónkat fenyegető környezeti kockázatok közül, megelőzve a természeti katasztrófákat (földrengés, cunami, vulkánkitörés).

Vajon hány ilyen és ehhez hasonló veszély leselkedik ránk? Hogyan fogja átrendezni az építési engedélyeztetés folyamatát, ha nagyobb kapacitású szennyvízhálózatot, rugalmasabban bevethető átemelőket kell tervezni? Hogyan kell működtetni a jövő településeit? Hogyan befolyásolja az önkormányzatok mint a helyi közösségi infrastruktúra tulajdonosai és fenntartói kockázatmegelőző feladatait, preventív intézkedéseit? Mire is kell felkészülniük, milyen valószínűséggel következik be egy ilyen szélsőséges esemény? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a H2020 Insurance címet viselő, nemrégiben nyertesnek hirdetett EU-s pályázat segítségével.

A Klímabarát Települések Szövetségének (KBTSZ) tagjai a projekt keretében megismerhetik a neves európai kutatóegyetemek közreműködésével készülő katasztrófamodelleket, és részt vehetnek települési szintű beavatkozási terv elkészítésében. A projekt során a pályázati konzorciumban részt vevő nemzetközi biztosítótársaságok a klímaváltozás miatt elkerülhetetlen káreseményekre kifejlesztenek egy, a klímaváltozásra reagáló mikro-biztosítási csomagot, aminek tesztelésében és alkalmazásában szintén a kezdettől fogva részt tudnak venni tagjaink.

A projekt eredményeit közvetve minden érdeklődő hazai önkormányzat érdekében szeretnénk felhasználni, segítséget nyújtva a szélsőséges időjárás okozta károk csökkentésére való felkészülésre. Külön kérés esetén biztosítjuk az adatgyűjtésben, monitoring rendszerben való gyakorlati közreműködést nemcsak tagjainknak, hanem bármely érintett és elkötelezett településnek.   

A projekt egyik speciális fókusza a Duna vízgyűjtő területének árvízi-modellezése, egy igen pontos előrejelző rendszer megalkotásával. Ehhez évtizedekre visszamenő meteorológiai adatok, árvízi mérések, biztosítási káresemények adatbázisai, de még a hazai, Belügyminisztérium által kezelt vis major rendkívüli támogatási alaphoz beérkező igények több évre visszamenőleg is felhasználásra és beépítésre kerülnek.

2018-ban Budapest ad otthont az OASIS névre keresztelt pályázati-szakmai nemzetközi szakmai fórumnak, az eseménynek pedig a Szövetség lesz a házigazdája a H2020 projekt hazai partnereként.

A projektben való közreműködés szándékát kérjük a KBTSZ központi irodai elérhetőségein munkatársaink felé jelezni.

A projekt megvalósítását segítik: Gál Péter, a központi iroda munkatársa és Huszti Levente nemzetközi tanácsadónk, akik időről-időre beszámolnak majd a projekt megvalósítás előrehaladásáról, a közvetlen bekapcsolódás lehetőségeiről.

 

logo