Skip to main content
Tel.: +36 1 249 5469 E-mail: szovetseg [at] klimabarat.hu

A jövő környezetbarát járgányainak megálmodóit díjaztuk

„A jövő járgányai” címmel hirdetett rajzpályázatot gyerekeknek a Klímabarát Települések Szövetsége. A közönség és a szakmai zsűri által kiválasztott győztesek az október 17-i Klímabarát estéken vehették át nyereményüket.

A Szövetségünk szemléletformáló előadássorozatának, a Klímabarát esték szeptemberi állomásának témája a közlekedés fejlődése, jövője volt. Dr. Csiszár Csaba, a BME egyetemi docense és kutató társai az elektromobilitás és az autonóm járművek világába kalauzolták el az est résztvevőit.

A Klímabarát Települések Szövetsége ennek kapcsán kíváncsi volt arra, hogy vajon hogyan vélekednek a jövő közlekedési megoldásairól a gyerekek, ezért szeptember 24-én, a Hegyvidéki Autómentes Napon rajzversenyt hirdetett „A jövő járgányai” címmel gyerekeknek.

Felhívásunkra összesen 27 igen kreatív pályázat érkezett a Szövetséghez 3-14 év közötti gyerekektől. A fiatalok fantáziájának csak a képzelet szabott határ. A beküldött rajzaik pedig azt bizonyítják, a jövő közlekedése nem földhöz ragadt, de a Földet kímélő, hiszen a legtöbb pályázó rajzában környezetkímélő jármű szerepelt.

A rajzot beküldők közül a Szövetség Facebook-oldalán indított szavazáson a legnépszerűbb rajzot készítő egy fő közönségdíjat kapott, három szakmai díjas rajzot pedig a szakmai zsűri választott ki.

A szakmai zsűri tagjai Dr. Csiszár Csaba és kutatótársai, Földes Dávid és Csonka Bálint mellett Sándor Kata közgazdász, meseíró, valamint Szövetségünk elnöke, Kovács Lajos voltak.

A Facebook-szavazatok alapján a pályázat közönségdíját Max (6 éves) nyerte el, a zsűri által legjobbnak ítélt szakmai díjakat pedig Abigél, Bianka (8 éves) és Márton (9 éves) vehették át ünnepélyes keretek között a Klímabarát esték október 17-i rendezvényén a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.

A négy kis kreatív járgánytervező Sándor Kata mesekönyvcsomagjával, valamint értékes kerékpárkiegészítőkkel lett gazdagabb. Az ajándékcsomag mellett mind a 4 rajzban szereplő járművet 3D nyomtató segítségével elkészítettük annak érdekében, hogy már most kézzel foghatóan tehessünk valamit a gyerekek álmainak megvalósulásáért.

A díjnyertes rajzok és mind a 27 pályamű megtekinthető a Klímabarát Települések Szövetsége Facebook-oldalán, ahol a klímavédelemmel kapcsolatos fontos hírek mellett rendezvényeinkről, programjainkról is első kézből értesülhetnek.