Skip to main content
Tel.: +36 1 249 5469 E-mail: szovetseg [at] klimabarat.hu

Egy hazai és két nemzetközi projekt segíti a hatékony klímavédelmet

A Klímabarát Települések Szövetsége Egyesület Közgyűlése 2017. november 10-én a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat polgármesteri hivatalában ülésezett. A Közgyűlés második napirendi pontjában Dobozi Eszter, Gál Péter, Huszti Levente és Pál Katalin tartott rövid tájékoztatót az egyesület futó hazai és nemzetközi pályázatairól, és arról, hogy ezekben milyen szerephez jutnak a KBTSZ tagjai.

A H2020-SC5-2016-TwoStage, Oasis innováció rendszer a katasztrófa és az éghajlati szélsőségek kockázatára című projekt 2017. május 1-e és 2020. április 30-a között zajlik, amely időszakban a konzorcium tagjainak az a feladata, hogy megbecsüljék a katasztrófákban és az éghajlati szélsőségekben rejlő kockázatokat a globális biztosítási szektor számára. A projekt résztvevőinek kulcsszerepet kell vállalniuk abban, hogy a lakosokat felkészülten érjék az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek, és a rendelkezésükre álljanak az ezek által okozott károk helyreállításához szükséges feltételek. A projekt célja az Oasis veszteségmodellező keretrendszer működtetése.

A KEHOP-1.2.0 kódszámú, Klímastratégiák kidolgozásához kapcsolódó módszertan- és kapacitásfejlesztés, valamint szemléletformálás című kiemelt projekt keretében a KBTSZ személetformáló programokat, regionális szakmai napokat, konferenciákat és ismeretterjesztő előadásokat szervezett regionális és budapesti helyszíneken, megyei klímastratégia kidolgozását segítő módszertant jelentetett meg, felmérést végzett a klímaváltozás témakörében  a lakosság körében. A projekt során elkészült 3 települési (Gyenesdiás, Hosszúhetény, Vecsés), 1 fővárosi kerületi (I. kerület) és 1 településegyüttesi (Tápiószentmárton, Tápióbicske) mintaklímastratégia is. A projekt további eredményeiről és a jövőbeli feladatokról decemberi hírlevelünkben számolunk be részletesebben.

 Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében című LIFE16 CCA/HU/000115 azonosítószámú hagyományos LIFE projekt (rövidítése: LIFE-MICACC) 2017. szeptember 1-e és 2021. augusztus 31-e között valósul meg. A projekt átfogó célkitűzése, hogy javítsa a legsérülékenyebb magyarországi önkormányzatok éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességét. E célból a pályázat során az önkormányzatok megismerik, tesztelik és elősegítik a fenntartható ökoszisztéma-alapú vízgazdálkodási megközelítéseknek és a természetes vízmegőrző megoldásoknak a helyi szintű környezet-gazdálkodási stratégiákba, valamint az önkormányzat területrendezési tervezési gyakorlatába történő beépülését, integrálását. A LIFE projekt országos lefedettségű. A KBTSZ a C.8-as, A hazai önkormányzati hálózatok fejlesztése és a C.9-es, Csatlakozás európai önkormányzati hálózatokhoz akciókért felel.