Skip to main content
Tel.: +36 1 249 5469 E-mail: szovetseg [at] klimabarat.hu

Az első sikeres hazai éghajlat-politikai projekt keretében megrendezett I. Klímaadaptációs Tréning újabb képzési napjai is megvalósultak

Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében” című, LIFE16 CCA/HU/000115 azonosítószámú (LIFE-MICACC) projekt keretében 2018. április 25-26-án került megrendezésre az I. Klímaadaptációs Tréning második két napja a pest megyei Bugyi településen. A rendezvény hasonlóan sikeres volt, mint a 2018. február 26-27-én Tápiószentmártonon tartott első alkalom.

A kétszer két napos tréningen a LIFE-MICACC projektben együttműködő öt partner önkormányzat képviselői ­– települési klímareferensek és polgármesterek – mellett a Belügyminisztérium, a WWF Magyarország Alapítvány és a Klímabarát Települések Szövetsége projekt csapatának tagjai vettek részt,[1] kiegészülve a bevont előadókkal, ágazati szakértőkkel.

Az április 25-26-i  előadások és interaktív foglalkozások a tápiószentmártoni tréningnek – amely a települési szintű sérülékenységi vizsgálatok elkészítésére készítette fel a résztvevőket – szerves folytatásai voltak. A második két napra a klímareferensek már a településükön végzett, átfogó kutatási anyaggal érkeztek: a tápiószentmártoni tréninget követően településük környezeti és társadalmi sérülékenységét és alkalmazkodási lehetőségeit mérték fel. Vizsgálódásukba bevonták a helyi érintetteket is.

Az áprilisi tréning során az önkormányzatok képviselői bemutatták a LIFE-MICACC projekt keretében tervezett természetes vízmegtartó megoldásokhoz (Natural Water Retention Measures, NWRM) kapcsolódó prototípusok mintaterületeit, a fejlesztési elképzeléseiket és a vázlatos terveiket. A tervezett kísérleti NWRM megoldások előkészítésével kapcsolatos eddigi tapasztalatok összefoglalása és közös megvitatása után, a települési és vízgyűjtő szintű alkalmazkodási lehetőségekről és stratégiaalkotásról szóló előadásra és eszmecserére került sor a partnerszervezetek, a meghívott előadók és a települések képviselői között. Kiemelt hangsúlyt kapott az a kérdés, hogy hogyan lehetne hatékonyan bevonni minél több társadalmi csoportot és közösséget a helyi szintű klímaadaptációt szolgáló fejlesztések kialakításába.

Az önkormányzatok képviselői ezt követően bemutatták azokat az adatokat, tapasztalatokat, amelyeket a helyi sérülékenységi vizsgálatok készítéséhez gyűjtöttek: feltárták a helyi sérülékenység különböző szegmenseit és a veszélyeztetett helyi értékeket, és megkeresték a helyi érintetteket, felvázolták kapcsolati hálójukat és helyi érdekeiket is. A településen végzett kutatómunka hatékonyságát és sikerét az előző tréningalkalmon kapott szakértői tanácsok segítették. A második tréningen az alábbi szakterületek jeles képviselői településre szabott, személyes konzultációval segítették a klímareferensek eddigi és jövőbeli munkáját: éghajlatváltozás, meteorológia, vízkészlet-gazdálkodás, környezet-gazdálkodás, települési csapadékvíz-gazdálkodás, településrendezés, illetve egészségügy.

A LIFE-MICACC projekt keretében a klímaadaptációs tréningek tehát 2+2 napos felépítésben valósulnak meg. A projektidőszakban összesen három tréningre kerül sor, melyeknek különböző a célcsoportja. Az áprilisban lezárult I. Klímaadaptációs Tréning tapasztalatai a további két, 2+2 napos tréning tanagyagának és foglalkozásainak összeállításában és fejlesztésében is hasznosul. A projekt során kidolgozott klímaadaptációs tréninganyag véglegesítésekor mindhárom alkalom tapasztalatai és tudásanyaga felhasználásra kerül. A tréninganyag a klímaadaptációs alapismeretek átadása mellett a helyi sérülékenységi vizsgálat elkészítésére készít fel.

A LIFE-MICACC projekt keretében – tervezetten 2020 folyamán – kifejlesztésre kerül majd egy klímaadaptációs e-learning tananyag is, mely elérhető lesz a projekt honlapján a teljes hazai önkormányzati kör számára.

A LIFE-MICACC hivatalos honlapja: https://vizmegtartomegoldasok.bm.hu/hu

 

[1] A LIFE-MICACC projekt partnerei: Koordináló kedvezményezett: Belügyminisztérium. Társult kedvezményezettek: Klímabarát Települések Szövetsége, Bátya Község Önkormányzata, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Püspökszilágy Község Önkormányzata, Pannon Pro Innovation Services Ltd., Ruzsa Község Önkormányzata, Rákócziújfalu Község Önkormányzata, Tiszatarján Község Önkormányzata, WWF Magyarország Alapítvány.

LIFE_logoKlímabarát Települések Szövetsége logó_fekete-fehér