Pilis lett a Föld Órája Fővárosa

A Klímabarát Települések Szövetségének tagja, Pilis lett a Föld Órája Fővárosa a WWF Magyarország 2016-os akciójában. Gratulálunk az akcióban résztvevőknek, akik megmutatták a közösség fenntarthatósággal szembeni elkötelezettségét. A világ legnagyobb önkéntes környezetvédelmi akciójának tartott megmérettetésen a helyi intézmények, vállalkozások és civil szervezetek is részt vettek, hogy együtt tegyenek a város jövőjéért.

A polgármester asszony, Simó Gáborné felhívására 2016. március 19-én lekapcsolták a világítást, március 21-én hétfőn pedig nagyszabású megmozdulást tartottak. A város több pontján, a külterületek, valamint a főút mentén tartottak szemétszedési akciót. A közterületeken, az intézményeknél, a parkokban és a magánházaknál zöld munkákat (metszés, kaszálás, lombgyűjtés, parkgondozás) végeztek. Emellett füvesítés és virágültetés is történt, konyhakertet alakítottak ki az óvodában, valamint a pincesorra vezető út és híd is megszépült. A mozogni vágyók kerékpártúrán vettek részt, az érdeklődők pedig helytörténeti előadásokat hallgathattak meg. Jelentős mennyiségű fa került kiültetésre: a gyerekek és a szülők 30 db kocsányos tölgyet vittek a Négyszögletű Gyerekerdőbe, 700 tő sövény került ki élő kerítésnek a Sport Parkba, 7 db kőrisfa színesíti a közparkokat, a 4-es főút mentén pedig 100 db akácfa tisztítja a levegőt. Külön megemlítendő, hogy a 100 éves tölgy emlékére egy tölgyfa csemetét és palackba zárt üzenetet ültettek el a jövő generációi számára. A megmozdulás méretét jól szemlélteti, hogy a Gyermekotthonhoz csatlakozva 300 fő vett részt a parknál és a lakóövezetben végzett munkában, valamint hogy a lakosság nagy számban jelentkezett a saját portán elvégzett növényültetésről.

A Föld Órája Fővárosa megmérettetésre 11 pályázó jelentkezett, köztük a címvédő Vác is, így elmondhatjuk, immáron Szövetségünk két tagja is jelentős lépést tett az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Bízunk benne, a jövőben még többen fogják a példájukat követni, és hasonló, a lakosságot aktívan bevonó akcióterveket megvalósítani.