Óvodások hasznosítják újra a pillepalackot

A felmérések szerint Magyarországon évente több mint másfél milliárd darab PET-palack kerül forgalomba, ami körülbelül 60 ezer tonna műanyaghulladékkal jár együtt. Ebből mintegy 14 ezer tonnát hasznosítanak újra, ami az éves kibocsátás alig negyede. A többi a kijelölt hulladéklerakókba vagy égetőművekbe kerül, rosszabb esetben pedig illegális lerakóhelyeken és az utak mentén eldobálva csúfítja környezetünket, akár évszázadokig: ha nem szedik össze, az ott is marad 450-500 évig, ennyi ugyanis a PET-palackok lebomlási ideje.

„Szeretnénk a hulladékról való gondolkodást megváltoztatni – mondta el Kovács Lajos, az önkormányzat környezetvédelmi ügyekért felelős alpolgármestere abból az alkalomból, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája a kerületi óvodákban elindította a Pillekő-programot. – Az új program kreatív eszközökkel segíti annak megértését, miért fontos a hulladékok újrahasznosítása. Ezen kívül más hozadékai is vannak a kezdeményezésnek: a gyerekek átélik a közösségi alkotómunka örömeit, továbbá olyan látványos kerti eszközökkel tudják gazdagítani intézményüket, amelyek létrehozásában aktívan közreműködtek, így teljes mértékben magukénak érzik azokat.”

A Pillekő-program foglalkozásainak ezekben a hetekben négy óvoda biztosít teret, a többi, önkormányzati fenntartású intézményben ősszel indulhat el az alkotómunka. Az első óvodák egyike volt a Mesevár, ahol – hűen az intézmény elnevezéséhez – a csoportok egy kis várkastélyt építettek, majd ezt festették be pöttyökkel, csillagokkal és más egyéb mintákkal a szivárvány minden színében.

„A mostani projekt teljes mértékben kapcsolódik a pedagógiai programunkhoz, amely az egészséges életmód alakítása mellett nagy hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre. Zöld Óvodaként valljuk, hogy kisgyermekkorban szükséges megalapoznunk azokat az érzelmeket, szokásokat, magatartásformákat, amelyek a későbbiekben alapjai lehetnek a környezettudatos viselkedésnek” – ismertette a pedagógiai célokat Bátyai Éva, a Hegyvidéki Mesevár Óvoda vezetője.

Az intézményvezető arról számolt be, hogy több mint egy hónapos felkészülés előzte meg a közös munkát. Először bemutatták a Pillekő-programot a gyerekeknek és a szülőknek, ezt követően pedig elkezdték gyűjteni a PET-palackokat. A legnagyobb élményt az óvodások számára természetesen maga az alkotótevékenység jelentette, amiben az összes csoport részt vett. „Mindenki örömét lelhette abban, ahogy az összegyűjtött palackokból felépült a Vár, amit aztán együtt festettünk, díszítettünk az udvaron” – mesélte Bátyai Éva, aki már a folytatást tervezi: ősszel egy sárkánnyal egészítenék ki színes várkastélyukat. „Formatervezőként korábban sokat gondolkodtam azon, hogyan lehetne a nagy mennyiségben termelődő hulladékot, a PET-palackot kreatív módon újrahasznosítani. Öt év munkája volt, hogy kifejlesszem azt az ásványi kőzet alapú, a tapasztást követően betonkeménységűvé szilárduló bevonatot, amely a formákba bálázott pillepalackokkal kombinálva széleskörű felhasználási lehetőséget nyújt építőanyagként” – mondta el Antal Csaba, a pillekő feltalálója.

A tervező 2006 óta rendszeresen épít óvodásokkal, iskolásokkal és felnőtt önkéntesekkel köztéri bútorokat, illetve különféle színes, organikus térelemeket. Az elmúlt tizenegy évben országszerte több mint kilencszáz mű készült el pillekőből a helyi közösségek – közel tízezer gyermek és felnőtt – bevonásával, megközelítőleg százezer darab PET-palack újrafelhasználásával.

Közösségi munkával létrehozott pillekövek néhány éve már a Hegyvidéken is láthatóak – az öt évvel ezelőtti Gesztenyenapon a MOM Kulturális Központ kertjében épültek színes ülőalkalmatosságok. „A közösségi művészetben hiszek, mindig másokkal együtt alkotok” – hangsúlyozta munkája kapcsán a tervező, aki arról is beszélt, hogy a most indult Pillekő-program az első, amelyben egy kerület összes óvodája részt vesz.

Forrás: hegyvidek.hu 2017.05.22.

https://www.hegyvidek.hu/hirek/ovodasok-hasznositjak

Hegyvidék újság XLVII/10.      2017. május 23.

http://www.hegyvidekujsag.eu/download.php?docID=41653