Mit keresnek a kibelezett hűtők a Tiszában?!

Megjósolhatatlan mennyiségű szemét gyűlt össze a Pet Kupa utolsó napján. A nagyságrendet mutatja, hogy Tiszalökre befutva a parttól több mint 100 száz ember állt csatárláncba, és így is 20 percig tartott, mire kézről kézre adva a lerakóhelyre érkezett az összes mocskos és nem kicsit büdös zsák.


 Fotó: Erdei Krisztina


Reggel Tiszaladányban a WWF Vízipanda nevű hajójára szálltunk fel. A vízen most kevésbé találtunk úszó műanyagpalackokat mint 3 éve, amikor az Index saját hajójával csináltuk végig az egy hetes túrát.


Fotó: Erdei Krisztina

 

Azonban a part közelében a benyúló fák alatt, a nádasban továbbra is pokoli a helyzet. A kenusaink a papucsoktól a hungarocell táblákon át az olajos hordókig, sőt a szétbontott hűtökig mindent találtak, aminek semmi, de semmi helye nem lenne Magyarország legszebb folyójában.


Fotó: Erdei Krisztina

 

A rengeteg szemét főként Ukrajnából és Romániából érkezik az árhullámmal. Csak a töredékét sikerült összegyűjteni az egyhetes túra alatt, de így sem fért fel a szemétevő Petényire, ezért a 15 versenyző hajón a büdös zsákok társaságában kellett megtenni az utolsó 10 kilométeres szakaszt. Nehezítésként kis híján lecsapott ránk a vihar, de szerencsére csak a szélét kaptuk el, így alig áztunk el.


 Fotó: Erdei Krisztina


Az 5. Pet Kupa eredményhirdetése estére várható, most a PET-hajók szétszerelése zajlik a kempingben. Vasárnap a műanyagok összetaposása után a civil kezdeményezés pontos eredményeiről is beszámolunk.

 

Forrás: index.hu 2017.07.08. Thüringer Barbara cikke

http://index.hu/belfold/2017/07/08/mit_keresnek_a_kibelezett_hutok_a_tiszaban/?token=ff51f87ed1dea149a9c3430777e83cb1