A Meteorológiai Világszervezet vizsgálatot indít az elmúlt hetek rekordhőmérséklete miatt

Rekordmagasságokba szökött a hőmérő higanyszála az elmúlt hetekben az északi féltekén, az iráni Ahvázban 53,7 Celsius-fokot, a pakisztáni Turbatban 54 Celsius-fokot mértek. Ennek kapcsán a Meteorológiai Világszervezet (WMO) vizsgálja, hogy a mérések a tudományos szabványok szerint születtek-e, jelentenek-e új rekordot az adott térségekben, írja az MTI.

Az Egyesült Államok egyes térségeiben június 20. óta tombol hőség, a nevadai Las Vegasban 47,2, a kaliforniai Needlesben 51,7, az arizonai Phoenixben 48,3 Celsius-fokot mértek az amerikai óceán-és légkörkutató intézet adatai szerint. A WMO szerint a hőséghullámok azokat a térségeket érintik leginkább, ahol már eddig is nagy melegeket mértek, de az ember előidézte klímaváltozás még magasabbra emeli a hőmérsékleteket és még gyakoribbá teszi a hőséghullámokat. "Azzal számolunk, hogy a felmelegedés folytatódik, és még hosszabb, még forróbb hőséghullámokat hoz" – hangoztatta Clare Nullis, a világszervezet szóvivője.

Még 2014-ben a WMO – televíziós meteorológusokkal együtt – fiktív időjárás-jelentéseket mutatott arról, milyen lesz a jövőben az időjárás. Akkor egy 2050. augusztus 7-re keltezett jelentésben a németországi Fekete-erdő térségére 42 Celsius-fokos hőmérsékletet vetítettek előre, és jégesőre, hét-tíz centiméter átmérőjű jégdarabok veszélyére figyelmeztettek. A fiktív időjárás-jelentéseiket a YouTube-on lehet megnézni.


Forrás: index.hu 2017.07.04. Domschitz Mátyás cikke

Az eredeti cikk végén a videó megtekinthető: 

http://index.hu/tudomany/2017/07/04/wmo_meteorologia_rekordmeleg_hoseg_meres_celsius/