Már tart az élővilág apokalipszisa

Rosszul tesszük, hogy erősen a fajok kipusztulására fókuszálunk, mert azt a félrevezető tévhitet tápláljuk, hogy a Föld biológiai rendszere nincs közvetlen veszélyben, és csak szép lassan kezdődik el a következő tömeges kipusztulási hullám - ezt írják kutatók az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának lapjában.


Elterjedt és ritka fajok helyi populációi, több milliárd egyed pusztult el az elmúlt évtizedekben.


Erdőirtás az Amazonas mentén Fotó: Antonio Scorza


A tudósok igen egyszerű okokat neveznek meg: az emberiség túlnépesedése, túlfogyasztása, valamint az állatok élőhelyének zsugorodása okozta a rendkívüli mértékű pusztulást. A PNAS cikkét jegyző kutatók 27 500 szárazföldi gerinces fajról begyűjtött adatokat elemeztek.


Korábbi tanulmányok arra mutattak rá, hogy a fajok kihalása sokkal gyorsabban megtörténik, mint bármikor az elmúlt évmilliók során, de így is elég ritkán tűnnek el fajok, és emiatt gondoljuk azt, hogy a biológiai sokszínűség csökkenése csak lassan megy végbe. Ez a friss tanulmány azonban egészen más irányból közelítette meg a kérdést.


A tudósok azokat a fajokat is megvizsgálták, amelyek populációja az élőhelyük zsugorodása miatt csökkent, azaz egyre kevesebb helyen fordulnak elő. A csökkenő populációjú több ezernyi fajnak az egyharmadát nem tekintjük kihalófélben lévő állatnak, ugyanakkor az elmúlt évtizedekben az állatok egyedszámának akár ötven százalékát is elveszíthettük.


A tanulmány szerzői szerint ennek a biológiai kivégzésnek egyértelműen nagyon súlyos ökológiai, gazdasági és társadalmi következményei lesznek.


Az emberiség végül súlyos árat fizet azért, amiért megtizedeli az egyetlen élővilágot, amit a világegyetemben ismerünk.


Nincsenek illúzióik a következő évtizedekkel kapcsolatban: minden jel arra utal, hogy még erőteljesebben pusztítani fogjuk a biológiai sokszínűséget.


A vadállatok azért halnak ki, mert

·         pusztítjuk az élőhelyüket,

·         túlvadásszuk őket,

·         megváltoztatjuk a földi klímát,

 elősegítjük az idegen fajok invázióját.


Az emberi civilizáció működése nagyban függ az élővilág szolgáltatásaitól, amiben a növények beporzása, az élhető klíma biztosítása, az élelmiszerellátás fenntartása, a tiszta levegő és tiszta víz egyaránt benne van - idézte a Guardian a tanulmány egyik szerzőjét, a Stanford Egyetemen dolgozó Paul Ehrlichet, aki A népesedési bomba című 1968-as, igen vitatott művével szerzett hírnevet.


A PNAS tanulmányának szerzői szerint sokkal előrehaladottabb a hatodik kihalási hullám, mint azt eddig gondoltuk. Ezt a felvetést azonban más tudósok vitatják. A Duke Egyetemen dolgozó Stuart Pimm professzor a Guardiannak azt nyilatkozta, hogy szerinte még nem kezdődött el a kihalási hullám, csak a peremén állunk. Pimm arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak visszaszoruló fajok vannak, hanem olyanok is, amelyeknek sikerült gondoskodni a védelméről.

Forrás: index.hu 2017.07.11. Tóth Balázs cikke

http://index.hu/tudomany/2017/07/11/mar_tart_az_elovilag_apokalipszisa/