Magyarország támogatja az uniós természetvédelmi célkitűzéseket

A miniszterek egyetértettek abban, hogy a 2020-ra kitűzött, a biológiai sokféleség csökkenésének megállításával és visszafordításával kapcsolatos uniós célok megvalósítása érdekében hatékonyabb fellépésre van szükség.

Az uniós célkitűzések elérésének elősegítéséről V. Németh Zsolt államtitkár elmondta: Magyarország is fontosnak tartja a természetvédelmi ráfordítások nyomon követhetőségét és hatékony felhasználását, továbbá a természetmegőrzési cselekvési tervek kidolgozását és végrehajtását.

V. Németh Zsolt a találkozón kétoldalú tárgyalást folytatott Karmenu Vellakörnyezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért felelős biztossal. A megbeszélésen többek között szó volt az anyagkörforgáson alapuló gazdaságra való áttérés javaslatcsomag részeként előterjesztett, a nemzeti hulladékgazdálkodási rendszereket alapvetően befolyásoló jogszabályi módosításokról.

V. Németh Zsolt tájékoztatta az uniós biztost a hulladékgazdálkodás terén elért jelentős eredményekről, így a hulladéklerakás nagymértékű csökkenéséről, valamint az újrahasznosítás dinamikus növekedéséről.

Ismertette továbbá az Európai Bizottság által felvázolt hulladékgazdálkodási célszámok megvalósíthatóságával kapcsolatos magyar felvetéseket és aggályokat, amelyek egy független tanácsadó cég által elvégzett hatásvizsgálat eredményein alapulnak. A magyar delegációvezető kiemelte, hogy megvalósítható és reális célok kitűzésére van szükség, amelyek figyelembe veszik a tagállami sajátosságokat - így például a keletkező, valamint a meglévő hulladékgazdálkodási kapacitások kihasználását lehetővé tevő hulladékmennyiségét és összetételét is.

Karmenu Vella elismeréssel szólt a Magyarországon, a hulladékgazdálkodási szektorban felmutatott eredményekről, és jelezte, hogy a bizottság konstruktívan és nyitottan áll a magyar hatásvizsgálat eredményeinek további megvitatásához.


Forrás: ecolounge.hu 2017.06. 20.

http://ecolounge.hu/nagyvilag/magyarorszag-tamogatja-az-unios-termeszetvedelmi-celkituzeseket