Létrejött a klímavédő városok legnagyobb globális szövetsége

A Polgármesterek Szövetsége, valamint a Polgármesterek Paktuma egyesült a klímaváltozás elleni küzdelem kiszélesítése érdekében. A nemzetközi koalíció első és eddig egyetlen magyarországi támogatója a Klímabarát Települések Szövetsége.

A Polgármesterek Szövetsége (Covenant of Mayors, az Európai Unió által 2008-ban életrehívott kezdeményezés, amelynek 17 országból 6800 város és régió tagja), illetve a Polgármesterek Paktuma (Compact of Mayors, az ENSZ főtitkára, Ban-Ki Mun által indított szövetség) összeolvadásával létrejött egy új szövetség Global Covenant of Mayors for Climate and Energy (Polgármesterek Globális Klíma- és Energiaügyi Szövetsége) néven. A kezdeményezés társelnöke az Európai Bizottság alelnöke, Maroš Šefčovič és az ENSZ főtitkárának város és klímaváltozás-ügyi különleges megbízottja, Michael Bloomberg.

Ez a kezdeményezés a legnagyobb globális koalíciót jelenti, amelynek révén a városok elkötelezik magukat a klímaváltozás elleni küzdelemben: több mint 7100 város alkotja 119 országból és hat kontinensről. Az érintett városokban több mint 600 millió ember, a világ népességének több mint 8%-a él.

Indulása óta mindkét, a koalícióban résztvevő szervezet arra bátorította a városokat és a városok vezetőségét, hogy tűzzenek ki a kibocsátás-csökkentéssel kapcsolatos célokat, fejlesszenek ki a tiszta energiákkal kapcsolatos megoldásokat és kezeljék elsődleges fontosságú tényezőként a klímaváltozáshoz való adaptációt. A remények szerint a két szervezet összeolvadásával még eredményesebbé válnak a városok által kifejtett erőfeszítések, azok hatásai még erősebbek lesznek, illetve még nagyobb lendületet kapnak a helyi kezdeményezések a klímaváltozás elleni küzdelem terén.   

A Klímabarát Települések Szövetsége ez év júliusában, Magyarországról elsőként a nemzetközi szövetség támogatója lett.  A „Covenant támogatók” olyan társulások, amelyek szaktudásukkal, lobbi, kommunikációs kapcsolattartó és hálózati tevékenységükkel különböző szinteken – európai, nemzeti, regionális/helyi önkormányzati szinten – támogatják az aláíróként csatlakozott településeket kötelezettségeik teljesítésében.  A nemzetközi szövetséghez hazánkból eddig 32 település csatlakozott aláíróként, köztük a Klímabarát Települések Szövetségének két tagja, Szekszárd és Zugló – Budapest XIV. kerülete.

Források: Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége, Klímabarát Települések Szövetsége, Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC)