Kormányzati támogatás új elektromos autók vásárlásához

Nagy bejelentést tett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Emobility Forum 2016 konferencián: mostantól támogatja a kormány az elektromos autók és haszongépjárművek beszerzését.

Idén 2, jövőre pedig a tervek szerint 3 milliárd forint támogatást ad a kormány tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszongépjárművek vásárlásához. Ezt a forrást természetes személyek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és költségvetési szervezetek egyaránt igénybe tudják majd venni.

A választható finanszírozási konstrukciók köre is széles lesz, vagyis a vásárlások mellett különböző lízingszerződésekre is vonatkozik a támogatás. A támogatással a bruttó vételár 21 százalékát kívánja támogatni a kormány, maximum 1,5 millió forintos összegig. Csak új elektromos jármű beszerzésére vonatkozik a támogatás, maximum 15 millió forintos beszerzési árig.

A pályázatokat október 27-től lehet benyújtani. A kormány hosszú távra tervez, a támogatást jövőre is folytatni fogják. A pályázati kiírás ezen a héten válik elérhetővé az érdeklődők számára a kormány.hu, valamint az e-mobi.hu oldalon.

Amennyiben a 2 milliárd forintos támogatással és a maximális, 1,5 millió forintos autónkénti támogatással számolunk, akkor összesen 1333 új elektromos jármű férhet be a programba, ami a teljes értékesítés 1,1 százaléka lenne (természetesen ha 1,5 millió forintnál kevesebb igénybevétellel számolunk, akkor több jármű is gazdára találhat a program keretében). A jövő évi 3 milliárdos keret pedig (ha a feltételek nem változnak), akkor 2000 autó támogatására elég.

Már fut a töltőállomás támogatási program

A Jedlik Ányos Terv megvalósításának fontos elemeként, illetve az országos töltőhálózat bővítésének érdekében, bő egy hónapja pályázatot hirdetett a kormány magyar önkormányzatok részére, amelynek keretében elektromos töltőállomások létesítésére lehet pénzt nyerni. A pályázati anyagokat szeptember 15. óta lehet benyújtani, a teljes támogatási keretösszeg 1,25 milliárd forint.

Az egyösszegű, vissza nem térítendő támogatásért bármelyik önkormányzat harcba szállhat, amely a tavalyi KSH-adatok alapján több mint 15 ezer fős lakossággal rendelkezik, a beruházást a pályázat benyújtása előtt még nem kezdte meg, illetve a fejlesztést olyan ingatlanon kívánja megvalósítani, amely a saját tulajdona.

A támogatásból 2x11 kW-os vagy 2x22 kW-os gyorstöltő-oszlopot, illetve legalább 42 kW-os teljesítményű villámtöltőt telepíthetnek, az elnyerhető támogatás összege egy darab töltőállomás esetében – típustól függően – 1,4 milliótól 3,2 millió forintig terjed. Attól függően, hogy az adott településen hányan laknak, lehetőség van több töltőállomásra is támogatást szerezni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint ideális esetben akár 500 elektromos töltőállomás is létesülhet Magyarországon, amely a kiírásban szereplő, töltőoszloponkénti két csatlakozási lehetőséggel számolva, akár 1000 töltőpontot is eredményezhet.

Forrás: Portfolio