Konferencia a hulladékgazdálkodás aktuális kérdéseiről

„Adminisztratív előírások a hulladékgazdálkodásban, jelentéskészítés 2016-ban” címmel közösen rendezett szakmai konferenciát a Klímabarát Települések Szövetsége és az Asco Hungária Kft.

Az Asco Hungária Kft. székhelyén megtartott program résztvevőit Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke köszöntötte, aki elmondta: a konferencia célja, hogy hasznos ismeretekkel gazdagíthassák a hulladékgazdálkodási feladatokat ellátó önkormányzatok, és más szakmai szolgáltatók képviselőit. Hozzátette, hogy ő maga a Budapest, XII. kerületi önkormányzat alpolgármestereként régi kapcsolatot ápol az Asco Hungáriával, amely hosszú éveken át kiváló színvonalon látta el a kerületben a házhoz menő hulladékgyűjtés lebonyolítását.

A rendezvény első előadójaként Gábriel Edit, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF-NHI) belföldi hulladékgazdálkodási osztályának munkatársa a közszolgáltatók minősítésével kapcsolatos eljárások rendjét ismertette. Szólt arról, hogy 2015. július 1-jével a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedélyt és a minősítő okiratot felváltotta az egységes minősítési engedély, amelyből eddig 116-ot adtak ki. Az önkormányzatokra vonatkozó fontos szabály, hogy már csak olyan szolgáltatóval köthetnek szerződést (legfeljebb tíz évre), amelynek van minősítési engedélye – ennek hiányában a szerződést fel kell bontani.

Bonyhádi Emese, az OKTF-NHI elszámolási osztályának referense a kötelező havi jelentések kitöltésével kapcsolatos tapasztalatokról számolt be: tájékoztatása szerint a szolgáltatók által elkövetett leggyakoribb hiba, hogy olvashatatlan bizonylatokat adnak le, a dokumentáció hiányos, illetve hibás az elszámolás. Az említett problémákat konkrét példákkal is illusztrálta.

Az Asco Hungária Kft. ügyvezetője, Nagy Bálint arra hívta fel előadásában a figyelmet, hogy cégük a hulladékkezelés mellett adminisztrációs munkát és tanácsadást is végez a begyűjtést végző partnerei számára. Hozzátette, hogy a hulladékkezelési tevékenység összes folyamatát pontosan dokumentálni tudják, ami fontos a velük együttműködő közszolgáltatóknak, hiszen a pontos adminisztráció a hatékonyságjavításhoz is hozzájárulhat.

Kós Szabina, az Asco környezetvédelmi mérnöke kitért rá, hogy cégük 21 éves szakmai tapasztalattal, kiterjedt partnerhálózattal rendelkezik belföldön és külföldön egyaránt, éves szinten mintegy 25 ezer tonna szelektív hulladékot kezelnek. Tevékenységüknek korszerű technológiai háttere van – legújabb beruházásukra a műanyag-hasznosítás területén került sor –, ezzel együtt az adminisztrációt is folyamatosan fejlesztik, idén például bevezetik, hogy egy gombnyomással elkészíthetőek legyenek a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóságnak továbbítandó havi jelentések.

A konferencia második felében három önkormányzati szolgáltató társaság adott képet saját tevékenységéről: a Székesfehérváron, valamint a térség másik 65 településén jelenlévő Deponia Nonprofit Kft. munkáját Bokor Veronika kereskedelmi osztályvezető-helyettes, a Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodási ágazatát Pallos Gabriella divízióvezető, a budaörsi BTG Nonprofit Kft. feladatait pedig Szederkényi László hulladékgazdálkodási referens mutatta be.

A tapasztalatcserét követően a szakmai konferencia résztvevői üzemlátogatáson vehettek részt. Ennek keretében az érdeklődők megtekinthették az Asco Hungária Kft. papír és műanyag válogató részlegét, valamint az újonnan átadott PET-daráló és műanyag fólia granuláló berendezéseit.