A klímaváltozás miatt fokozódhatnak a szénanáthás tünetek

Fokozott szénanáthás tünetek fordulhatnak elő a klímaváltozás miatt, és 2050-ig a parlagfű pollenjére allergiások száma 33 millióról 77 millióra növekedhet Európában - közölte a bécsi orvostudományi egyetem kutatócsoportja.

A kutatók szerint az éghajlatváltozás magasabb pollenkoncentrációhoz és a parlagfűszezon meghosszabbodásához járulhat hozzá. Európa bizonyos részein szeptember közepétől október közepéig tarthat majd a parlagfűszezon - olvasható a kutatási beszámolóban.

A globális felmelegedés következtében egyre korábban kezdődik a parlagfűszezon és egyre tovább is tarthat. Mindez olyan területeken is jellemző lehet majd, ahol eddig még csak ritkán fordult elő szénanátha. Olyan országokban, mint Magyarország vagy Horvátország, ahol már fennáll ez a probléma, sokkal súlyosabb lesz a helyzet, de Németországban, Lengyelországban vagy Franciaországban is hasonló állapotok állhatnak elő - közölte Michelle Epstein, kutató, aki szerint a magasabb pollenkoncentráció és a hosszabb szezon súlyosbíthatja a tüneteket.

Az Európai Unióra vonatkozó becslések arról szólnak, hogy 55-ről 151 milliárd euróra növekszik az allergiás megbetegedések okozta gazdasági kiadások évi összege, és a magasabb pollenkoncentráció növeli majd a költségeket. A szénanáthától Európa lakosainak 40 százaléka szenvedett már a felmérések szerint.

Forrás: MTI