Kísérleti légtisztító mohafalat telepít Óbuda

 

A légszennyezettség csökkentése érdekében, kísérleti jelleggel, Óbuda képviselő-testülete egy Magyarországon eddig még nem alkalmazott légtisztító utcabútor hat hónapos bérléséről döntött – tájékoztatott a III. kerületi önkormányzat. A különleges utcai berendezést Németországban fejlesztették ki. A CityTree névre keresztelt innovatív termék 275 városi fa levegőszűrő, -tisztító képességével rendelkezik. A találmány a légszennyezettséget mohakazettákkal csökkenti. Az apró, de nagy légzőfelületű növények a legkritikusabb időszakokban, a téli szmogriadók idején is nagyon hatékonyan szűrik a levegőt.

Ez a mohafal egy olyan köztéri bútor, amely a különböző mohafajok révén csökkenti a légszennyezettséget, továbbá a beépített digitális rendszereknek köszönhetően folyamatosan adatot gyűjt a CityTree működéséről és a fal információs felületén meg is jeleníti azt, így látható a pillanatnyi légszennyezettség és a mohafal teljesítménye számszerűen is. A megoldás helytakarékos, van 1, illetve 3,5 négyzetméteres helyet elfoglaló változata is a különleges utcabútornak. A mohakazetták víz- és tápanyagellátása teljesen automatizált, sőt a berendezés rendelkezik saját esővíztartállyal is a szárazabb időszakokra. A CityTree rendszereinek működéséhez szükséges elektromos áramot napelemekkel állítják elő és akkumulátorban tárolják, hogy napszaktól függetlenül működhessen. A mohafalat, a kijelzőket, illetve a padot vandálbiztosra, időjárásállóra tervezte a német startup cég.

A gyártó szakmai irányítása mellett hamarosan kijelölik a III. kerületben az eszköz helyét a levegőszennyezettség, a lakosság általi sűrű használat, illetve a környezettudatos oktatás-nevelés szempontjából is leginkább alkalmas elhelyezkedés alapján. A légtisztító termék többek között Párizsban, Berlinben és Hongkongban, más klimatikus viszonyok között megfelelő hatásfokkal működik, most pedig a szárazabb budapesti éghajlaton is vizsgázhat.

A CityTree-t létrehozó Green City Solutions nevű céget 2014 márciusában, Drezdában alapították. A CityTree első prototípusát a hannoveri nemzetközi vásáron mutatták be egy hónappal később. Az első légtisztító utcabútort 2015 áprilisában, Jénában helyezték el, és Oslo volt az első külföldi város, ahol telepítették az innovatív zöldmegoldást.

 

Forrás: Magyar idők 2017. MÁJUS 29. HÉTFŐ 06:33

 

http://magyaridok.hu/belfold/kiserleti-legtisztito-mohafalat-telepit-obuda-1751641/