Hulladékgyűjtő hajó állt munkába a Duna fővárosi szakaszán

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Környezetkímélő módon gyűjtik a hulladékot Budapesten a dunai hajókról és a folyóparti szórakozóhelyekről, miután munkába állt a Tersus hulladékgyűjtő hajó. Spányik Gábor, a MAHART PassNave ügyvezetője sajtótájékoztatón elmondta: a projekt megvalósítására a cég mintegy 200 ezer eurót (mintegy 65 millió forint) fordított. Ennyibe került a hajó, az azt fogadó ponton és a parti infrastruktúra fejlesztése.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára közölte, hogy a Duna magyarországi szakaszán a hajózás feltételeinek javítására - például a kikötők és a hidak fejlesztésére - mintegy 67 milliárd forint áll rendelkezésre. Hozzátette, hogy a Dunán Budapestre érkező vendégek száma az utóbbi időben dinamikusan növekszik, meghétszereződött. Jelenleg éves szinten mintegy 160 ezer turista érkezik a magyar fővárosba szállodahajókon.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a most induló projekt sikeres kivitelezésében az FKF Nonprofit Zrt. és a Főkert Nonprofit Zrt. is részt vett. A kormány – tette hozzá – a jövő évi budapesti vizes világbajnokság közlekedésének zökkenőmentes lebonyolításában is számít a MAHART PassNave közreműködésére.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, a Garam 2 átépített ponton átadásakor arról szólt, hogy a szálloda- és étteremhajókon keletkező hulladék vízfelőli oldalon történő összegyűjtése kézenfekvő megoldás, így ugyanis tehermentesíteni lehet a rakpartokat, kisebb lesz a zaj- és a károsanyag-kibocsátás is. Úgy vélte, a környezetterhelést csökkentő projekt mintául szolgálhat más városoknak is a Duna partján, ugyanis csak Amszterdamban szállítják el a hajókról a szemetet hasonló módon.

A hulladékgyűjtő hajó az első hónapok, azaz a próbaüzem tapasztalatai alapján mintegy 30-40 köbméter (átlagosan 16 tonna) szemetet tud naponta szelektív formában elszállítani. Ez 7-8 darab, 180 fős, kabinos hajó kiszolgálását jelenti.

Forrás: MTI