Hogyan hat a klímaváltozás mindennapi életünkre?

Milyen okok miatt változik az éghajlatunk? Mit tehetünk a globális felmelegedés ütemének csökkentéséért és hogyan alkalmazkodhatunk a változásokhoz? Ezekről a kérdésekről beszélt Budapesten, a XII. kerületi Kulturális Szalon programján Dobozi Eszter éghajlatvédelmi szakértő és Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke.

„A kutatók részéről ma már egyetértés mutatkozik abban, hogy a Föld átlaghőmérséklete emelkedik, továbbá a légkör összetétele is változik” – mondta el a klímaváltozás mindnyájunkat érintő hatásaival foglalkozó programon Dobozi Eszter éghajlatvédelmi szakértő. Hozzátette, hogy a szakemberek többsége szerint az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok kibocsátása, főként a fosszilis energiahordozók égetése a globális felmelegedés legfőbb hajtóereje.

Dobozi Esztertől megtudhattuk, hogy ha a kibocsátást sikerül mérsékelni, abban az esetben is a legóvatosabb becslések alapján legalább 1,5 Celsius fokkal emelkedhet a globális átlaghőmérséklet az évszázad végére. Magyarországon 1-2,5 fokkal nőhet az évi középhőmérséklet, ami hosszabb aszályos időszakokat és szélsőségesebb vízjárást idéz elő. Kedvezőtlen hatásként ér majd bennünket a belvizek, árvizek, illetve a hőhullámok, erdőtüzek gyakoribbá válása, ezekkel együtt pedig a kritikus infrastruktúra károsodása és a fajgazdagság csökkenése. A szakértő szerint mindannyiunk fontos feladata, hogy mérsékeljük az üvegházhatású gázokat, mindenekelőtt a karbonszegény, azaz alacsony energiaigényű, a fosszilis energiahordozók helyett megújuló energiákat hasznosító házak, települések létrehozásával, valamint az életmódunk átalakításával.

Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy a kibocsátás-csökkentés, illetve az alkalmazkodás akkor válhat eredményessé, ha a helyi közösségek megosztják egymással jó gyakorlataikat, valamint egységes szemlélet mentén fogalmaznak meg válaszokat a klímaváltozás kihívásaira. Ez utóbbi cél érdekében a Klímabarát Települések Szövetsége egy nemzeti stratégia megalkotását szorgalmazza, amely irányadó lehet minden település számára.