Hidrogéncellás vonat állhat üzembe Németországban

Az év végégig tesztelik, sikeres próba esetén pedig jövőre üzembe is állíthatják Alsó-Szászországban a legújabb típusú, zéroemissziós vasúti szerelvényeket, az Alstom hidrogéncellás Coradia iLint fantázianevű vonatait – számolt be a The Independent híre alapján a 444.hu.

Az új szerelvények elektromos hajtásúak, az energiát részben a hibrid-üzemű autóknál már ismert módon, a fékezéskor keletkező energia visszatáplálása biztosítaná, részben viszont a vasúti közlekedésben most először használt üzemanyagcellák. A vonatok tartályokban hidrogént szállítanának magukkal, ami a környezetből felvett oxigénnel vegyítve áramot termel, miközben égéstermékként csak vízgőzt és kondenzált vizet bocsát ki.

A gyártó Alstom adatai szerint szerelvényei napi 700 kilométert is megtehetnek akár 140 km/h-ás sebességgel haladva. Az új szerelvények halkabbak is lennének, mert a dízelmotor kiesésével csak a légellenálás és a súrlódás keltene zajt. A még nem villamosított szakaszokon jelenleg négyezer dízelmozdonyos szerelvény fut Németországban.

Forrás: 444.hu