Hazai energetikai fejlesztések a közösségekért

A Magyar Természetvédők Szövetsége, az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Klímabarát Települések Szövetsége december 2-án konferenciát szervezett a „Hazai energetikai fejlesztések a közösségekért” címmel Budapesten, a FUGA Építészeti Központban.

A rendezvényen elhangzott, hogy a közösségi energiás kezdeményezésekben benne rejlik jelenlegi energia-rendszerünk megváltoztatásának lehetősége, a valódi energiabiztonság, energiafüggetlenség. Európa-szerte indulnak közösségi és szövetkezeti kezdeményezések, melyek részben vagy teljesen önellátóak energia szempontjából a saját tulajdonú és működtetésű energiatermelő berendezések segítségével.

A konferencián Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára ismertette a KEHOP energetikai prioritásait, pályázati terveit, valamint szólt a megújuló energia támogatási rendszer, a METÁR aktuális terveiről. Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének klíma-energia programvezetője arról tartott előadást, hogyan segíti a szervezetük által elindított Közösségi Energia program a hazai kezdeményezéseket.

Egy kistelepülés által elérhető sikerekre a Klímabarát Települések Szövetségének egyik alapító tagja, Hosszúhetény mutatott be jó példákat. Dr. Csörnyei László polgármester bemutatta, hogyan tudták intézményeikben a hagyományos energiaforrások felhasználását jelentősen csökkenteni a napkollektoros és napelemes rendszerek kialakításával, a faapríték tüzelésű kazánok beépítésével, továbbá a homlokzatok szigetelésével és a nyílászárók cseréjével. Az előbbi beruházások, mint megtudhattuk, pályázati támogatással valósulhattak meg, a közvilágítást azonban saját erőből korszerűsítették – a számításaik szerint hat év alatt így is megtérülnek a LED-es lámpatestek beszerzésére fordított költségeik.