"Ha meg akarjuk menteni a bolygót, fel kell költöznünk a levegőbe"

„Amiért mi küzdünk, hogy ez a jövőtervezés az építészet részévé váljon, mert jelenleg még a mérnökök és tudósok területe. Ha viszont egy mérnök tervez valamit, az működhet, de nem lesz igazán inspiráló.”

– mondja Ostap Rudakevych a hvg.hu kérdésére (interjúnkat a cikk második felében olvashatja – a szerk).

Rudakevych tudja, mit beszél. Társával nem filmekhez rajzol döbbenetes épületeket: a Vénuszra az égből lelógó lakótornyot, a Marsra épített jégkunyhót, vagy a Föld körül keringő kisbolygóra függesztett felhőkarcolót. A Masayuki Sono–Ostap Rudakevych építészpáros ilyen projektekkel foglalkozik a Clouds Architecture Office cégen belül. A vizionárius alkotók a budapesti közönség kedvéért "leszálltak a földre", és a Design Terminal Innovation Stories nevű rendezvénysorozatának meghívására meséltek inspiráló munkájukról - kéthavonta lesznek hallhatóak-láthatóak izgalmas alkotók, személyiségek.

A Clouds nemcsak az említett, futurisztikus koncepciókon dolgozik, de hagyományos megrendeléseket is vállal, mint amilyen egy jógaterem vagy könyvesbolt megtervezése. Elmélyült és problémacentrikus gondolkodásuk ezeken is visszatükröződik: a jógateremnél az éleket igyekeztek eltüntetni, míg a könyvesboltnál azt járták körül, mit jelent ma, az internet világában egy ilyen áruház, a végeredmény pedig egy összefüggő, körbefutó polcfal lett az üzletben, amely kiad egy "könyvlátképet".

Megnyerték a New York-i Staten Island szigetére kiírt 9/11-es emlékmű építési jogát – a verseny ráadásul hatalmas volt: a nemzetközi pályázaton 300-an indultak. Az emlékmű két, élére állított, ám egymástól a tetejük felé elhajló levelezőlapra emlékeztet. A márvány ívek a sziget felől New York felé nézve visszaidézik az elpusztított tornyokat, míg körbejárva más-más formát mutat. Az építészek ezzel a többféle, egymás mellett létező igazságra próbálták felhívni a figyelmet. A kőívek belső oldalán a szigetről származó 300 áldozat arcának sziluettjét és személyes adatait rögzítették.

Az emlékmű minden eleganciája mellett elhalványul az építészek lebegő, felfüggesztett projektjeinek népszerűsége mögött. A futurisztikus koncepciók alapja, hogy a Földön a levegőből van a legtöbb, mi pedig a buborék alján élünk, a földfelszínen. Ez veszélyes – emberek milliói halnak meg azért, mert földrengések, cunamik, egyéb természeti katasztrófák pusztítanak. A túlnépesedett emberiség ráadásul a globális felmelegedés kiprovokálásával saját élőhelyét csökkenti, és a tengerszint emelkedése után talán a Földet is elpusztítja. Ha meg akarjuk menteni a bolygót, fel kell költöznünk a levegőbe – vallja a két vizionárius.

Az ötlet szédítő: egy aszteroidán lógatnának le az űrből egy több kilométer hosszú lakótoronyot. A fenti része már szinte az űrben található, ez egy ritkán látogatott rész lenne (itt lenne pl. a temető), míg legalul, szinte hőlégballonnyi magasságban a lakórész helyezkedne, valamint a boltok és a munkahelyek. A páros nem elégedett meg a mindent elbíró papírral, hanem rendezni próbálta a projekt fizikai és logisztikai kérdéseit is. Szerintük egész városokat lehetne a levegőbe emelni. Csak be kell hozzá fogni egy orbitális pályán keringő aszteroidát, és az egyenlítő felett le kell lógatni az épületet, ott mindig 20 fok van, ideálisak a körülmények. Amíg az ember odaköltözik, a Föld is regenerálódhatna, és a túlnépesedés sem okozna megoldhatatlan akadályt.

  • A teljes cikk elérhető:
  • http://hvg.hu/ingatlan/20170524_futurisztikus_epiteszek
  • Forrás: hvg.hu 
  • Dercsényi Gábor: "Ha meg akarjuk menteni a bolygót, fel kell költöznünk a levegőbe" 2017. május. 24. 16:15