Franciaország betiltja a műanyag evőeszközöket az éttermekben

Egy frissen elfogadott törvény értelmében 2020-tól kezdve Franciaországban csak természetesen lebomló anyagokból készült evőeszközöket, poharakat és tányérokat használhatnak az éttermek. Egy fenntartható energiaforrásokra való átállást megcélzó törvénycsomagnak a részeként vezetik be az új szabályozást.

Környezetvédő szervezetek támogatják a tiltást, de mások szerint a szabályozás ellen megy az áruk szabad mozgásának uniós alapelvével. A brüsszeli központú, csomagolásgyártó cégeket képviselő Pack2Go Europe közölte, hogy mindent megtesznek majd azért, hogy a törvény ne léphessen életbe, és remélik, hogy a szabályozás nem terjed el más uniós tagállamokban is.

A szervezet felszólította az Európai Bizottságot, hogy lépjen fel a törvény ellen, ami szerintük nem összeegyeztethető az uniós joggal. A Pack2Go szerint nincs rá bizonyíték, hogy a természetesen lebomló anyagokból készült evőeszközök kevésbé környezetszennyezőek, mint a műanyagok, ráadásul az emberek könnyen azt hihetik, hogy az ilyen tárgyak lebomlanak, ezért a szervezet szerint a törvény miatt több lenne a szemét is az utcákon és a természetben – írta az Independent-re hivatkozva az Index.