Európai együttműködés a városi zöldövezetekért

Urban Green Belts, azaz városi zöldövezetek címmel, hét európai ország tizenöt városának, illetve szakmai szervezetének részvételével nemzetközi program indult, amelynek vezetője a Hegyvidéki Önkormányzat, együttműködő partnere pedig a Klímabarát Települések Szövetsége. A projekt célja, hogy a partnerek olyan innovatív módszereket dolgozzanak ki, amelyekkel a meglévő zöldterületeket fenntartható módon, a helyi közösségek bevonásával lehet megőrizni, kezelni és fejleszteni.

Az Európai Unió által támogatott, három évig tartó együttműködés munkaindító megbeszélésén Pokorni Zoltán polgármester arra mutatott rá, hogy a Hegyvidék egy aránylag kis lélekszámú kerület a fővárosban, de sok itt a zöldterület, az erdő. Úgy vélte, az Urban Green Belts projekt hozzájárulhat ahhoz, hogy a részvevő európai városok eltanuljanak egymástól jó gyakorlatokat, különösen annak kapcsán, hogyan lehet a lakókat bevonni a zöldterületek gondozásába, és tudatosítani mindnyájunkban: „az otthonunk nem ér véget a házunk kapujánál”.

Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke, a kerület alpolgármestere elmondta, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat első alkalommal vesz részt vezető partnerként egy nemzetközi pályázatban. „Akkor tekinthetjük eredményesnek a programot, ha a gyakorlatban is átültethetőek lesznek a munkacsoportok által kidolgozásra kerülő javaslatok” – hangsúlyozta. Példaként említette, hogy az együttműködés tapasztalatai alapján fejlesztenék a Hegyvidék fakataszterét, valamint oly módon alakítanák a helyi építési szabályzatot, hogy az még jobban elősegítse a zöldterületek bővülését, illetve a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást. Hozzátette, hogy a Klímabarát Települések Szövetségének tagjai saját tudásukkal segíthetik a nemzetközi projektmunkát, valamint közreműködhetnek az eredmények országos publikálásában.

Az Urban Green Belts projekt célja olyan innovatív módszerek kidolgozása, amelyek lehetővé teszik a fenntartható, partnerségen alapuló városi zöldterület-gazdálkodási rendszerek kialakítását. A Hegyvidéki Önkormányzat vezetésével megvalósuló programban Magyarország, Olaszország, Csehország, Ausztria, Szlovénia, Lengyelország, Horvátország városai, regionális önkormányzatai és tudásintézményei vesznek részt, összesen tíz partnerrel és öt együttműködő partnerrel – utóbbiak közé tartozik hazánkból a Klímabarát Települések Szövetsége, valamint a Fővárosi Önkormányzat. Az Európai Unió a Közép-európai Transznacionális Együttműködési Program keretében, kétkörös pályázati rendszerben 621 pályázat közül választott ki harmincötöt, ezek egyike az Urban Green Belts projekt. A hároméves program összköltségvetése 2,39 millió Euró.