Élhető városok gyakorlata a SUSCO Expón

A tavaly elindított SUSCO Budapest nemzetközi fenntartható fejlődés konferenciasorozat idei eseményére október 8-án került sor a budapesti Akvárium Klubban. A konferenciához kapcsolódó SUSCO Expón az élhető városok gyakorlatával találkoztak a látogatók, a jó példákat a Klímabarát Települések Szövetsége is bemutatta standjánál az érdeklődőknek.

Az Antall József Tudásközpont által megrendezett konferencia fővédnöke idén is Áder János, Magyarország köztársasági elnöke volt, védnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere; együttműködő partnerei Budapest Főváros Önkormányzata, a Konrad-Adenauer-Stiftung, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH).

Az évente megrendezésre kerülő SUSCO Budapest hosszú távú célja egy Kelet-Közép-Európa fókuszú fenntartható fejlődési fórum létrehozása, amely lehetőséget teremt a térség kihívásainak és sikeres gyakorlatainak megvitatására, a tapasztalatcserére, emellett pedig közös megoldások keresésére ösztönzi a régió kormányzati, tudományos és civil szereplőit.

A 2014-es, hagyományteremtő konferencia a víz, az élelmiszer és az energia kulcsfontosságú kapcsolatát helyezte középpontba, 2015-ben a fenntartható fejlődési célok és az élhető nagyvárosok különböző aspektusairól: a fenntartható várostervezésről, a zöld épületekről és a fenntartható közlekedésről tanácskoztak a résztvevők.

Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagyvárosok élhetővé tétele azért is fontos, mert a városok felelősek a károsanyag-kibocsátás 80%-ért, tehát jelentősen hozzájárulnak a klímaváltozáshoz. Ezt követően Anne-Marie Maskay, Franciaország budapesti ügyvivője arról beszélt, hogy a világ népességének nagyjából fele nagyvárosokban él, de ezek a városok nemcsak a probléma, hanem a megoldás gyökerei is, mert helyzeti előnyben vannak az innovatív megoldások bevezetésekor és tesztelésekor.

A konferenciával párhuzamosan megrendezett SUSCO Expo idén is teret adott az innovációnak. Az expo huszonkilenc kiállítóval várta az érdeklődőket a smart city, a klímainnováció, a társadalmi innováció, a felelős várostervezés és a dekarbonizáció gyakorlati oldalát bemutatva. Az SUSCO Expo workshopokkal és kiselőadásokkal hozta még közelebb a fenntartható fejlődés ügyét a városlakókhoz.

Izgalmas kiselőadással várta az érdeklődőket a Goodwill Consulting, a Design Terminal Smart City Lab-je, a Climate-KIC égisze alá tartozó MyCoIncubation, valamint a varsói Ifinity és a bécsi WSE. Workshop keretében a Szent István Egyetem klímairodájának Rubik kockás fejlesztési modellje, a HUMUSZ, a Levegő Munkacsoport, a Szatyorbolt és a ReCreativity is bemutatkozott.