Éled a természet, élednek az erdőtüzek!

Bár a tél az előző évekhez képest hűvösebb és csapadékban gazdagabb volt, a biomassza a természetben a pár hetes száraz-meleg időjárást követően kiszáradt. A fokozott tűzveszélyre való tekintettel a földművelésügyi miniszter 2017. március 3-ától általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az ország egész területére. A tilalom jelenleg is érvényben van, ebben az időszakban az erdők és fásítások, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli külterületi ingatlanok estében tilos a tűzgyújtás, az égetés a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint a közút- és vasút menti fásításokban.

Kevesen tudják, hogy az erdőtüzek és a vegetációtüzek 99 százaléka emberi mulasztás miatt keletkezik, ezek ellen éppen ezért a leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha betartjuk a tűzgyújtási szabályokat. Ügyeljünk arra, hogy a tűzgyújtási tilalom visszavonása után is csak kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, és elegendő vizet használjunk annak eloltásakor. A nem megfelelően eloltott kerti tűz (grillezés, bográcsozás, avarégetés után) másnap, harmadnap ugrótüzek forrásaként éledhet újra. Ahhoz, hogy elkerüljük a levegő szennyezését tanácsos a ház körül keletkezett növényi hulladékot – ahelyett, hogy elégetnénk – komposztálni.

Az erdőtűz-megelőzés kiemelt témája a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Csodák Palotája együttműködéséből született „A tudomány körülvesz” című interaktív kiállításnak is. Az augusztus végéig látható tárlat elsősorban a természet- és környezetvédelem fő témáira fókuszál.

Idén március 20-tól ismét egy hetes játéksorozat indul a NÉBIH közösségi oldalán, hogy az érdeklődők játékos formában sajátíthassák el az erdőtűz-megelőzéssel kapcsolatos legfontosabb ismereteket. A játék nyertese a Camponában található Csodák Palotájába nyerhet családi belépőt.

 

Az aktuális erdőtűz veszélyről, az égetés szabályairól, a biztonságos tűzrakás fortélyairól, valamint az elrendelt tűzgyújtási tilalomról a http://www.erdotuz.hu/ weboldalon további információk olvashatók.

 

Forrás: NÉBIH

http://portal.nebih.gov.hu/-/eled-a-termeszet-elednek-az-erdotuzek-